Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Africká únia pozastavila členstvo Sudánu: Čaká na vytvorenie prechodnej civilnej vlády

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Bullen Chol)

CHARTÚM - Mierová a bezpečnostná rada Africkej únie (AÚ) pozastavila Sudánu s okamžitou platnosťou účasť na všetkých aktivitách AÚ po krvavých zásahoch voči civilistom v hlavnom meste Chartúm. Oznámila to vo štvrtok na Twitteri, uviedla agentúra AP.

 Pozastavenie členstva Sudánu v AÚ zostane v platnosti až do zriadenia prechodnej civilnej vlády, ktorá je "jediným spôsobom, ako sa môže Sudán dostať zo súčasnej krízy". AÚ zverejnila svoje rozhodnutie po zasadnutí rady v súvislosti s krízou v Sudáne. Podľa agentúry AP si strety medzi armádou a protestujúcimi vyžiadali za posledné tri dni už najmenej 108 mŕtvych. Predseda Komisie AÚ Moussa Faki začiatkom týždňa násilie v Sudáne ostro odsúdil.

Tamojšiu vládnucu vojenskú radu vyzval, aby "chránila civilistov pred ďalšími útokmi". Armáda začala zasahovať proti opozičnému hnutiu v pondelok, keď násilne rozohnala jeho hlavný okupačný protest pred centrálou ozbrojených síl v Chartúme. Vojenská rada, ktorá v apríli prevzala v krajine moc, v utorok oznámila zrušenie dohody s opozíciou o prechode moci na civilnú vládu a ohlásila zámer usporiadať v najbližších deviatich mesiacoch voľby.

Viac o téme: SudánMierová a bezpečnostná rada Africkej únieCharmútMoussa Faki
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu