Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

VIDEO Požiar a explózie v ruskej továrni na výbušniny, zranených je najmenej 79 ľudí

Požiar zachvátil plochu s rozlohou asi 100 metrov štvorcových
Požiar zachvátil plochu s rozlohou asi 100 metrov štvorcových (Zdroj: Twitter)

DZERŽINSK - Výbuch v ruskom závode na výrobu TNT si v sobotu vyžiadal 79 zranených. Informovalo o tom ministerstvo zdravotníctva. Výbuch nastal v meste Dzeržinsk v Nižnonovgorodskej oblasti, približne 400 kilometerov východne od Moskvy.

Ministerstvo uviedlo, že zranených je 38 pracovníkov továrne a ošetrenie vyhľadalo aj 41 miestnych obyvateľov. Pätnásť osôb museli hospitalizovať, jedna je vo vážnom stave. Explózia vybila aj okná na asi 180 obytných budovách v blízkosti závodu, citovala agentúra Tass miestne úrady. Predchádzajúce správy o dvoch nezvestných sa nepotvrdili. Príčina výbuchu je predmetom vyšetrovania.

K požiaru a následnému výbuchu došlo v prevádzke na výrobu výbušnín v meste Dzeržinsk, ktoré leží v Nižnonovgorodskej oblasti ležiacej v centre európskej časti Ruska. Požiar zachvátil plochu s rozlohou asi 100 metrov štvorcových. metre, informovali hasičské zdroje. TASS spresnil, že požiar sa už medzičasom podarilo uhasiť.

Nemenovaný zdroj pre TASS uviedol, že k incidentu mohlo dôjsť z dôvodu nedodržania pravidiel bezpečnosti pri práci. Podľa operatívneho štábu kvalita ovzdušia v meste nebola v dôsledku požiaru a výbuchov nijako ohrozená. 

Podľa agentúry Interfax výbuchy a následný požiar spôsobila zrejme chyba v technologickom procese v prevádzke, kde sa vyrába TNT. Agentúra TASS s odvolaním sa na vedenie firmy uviedla, že "v jednej z budov došlo k požiaru a v dôsledku výbuchu, ktorý nasledoval po vypuknutí požiaru, došlo k materiálnym škodám. Podľa niektorých zdrojov bola jedna z budov priemyselného objektu vážne poškodená.

Podľa rozhlasovej stanice Echo Moskvy miestni obyvatelia už publikovali na sociálnych sieťach fotografie, ako sa kúdol hustého dymu vznáša nad jednou zo štvrtí mesta. TASS dodal, že tlaková vlna vybila okná na viacerých budovách v okruhu troch kilometrov okolo továrne.

Prevádzka, kde došlo k výbuchom, je súčasťou štátneho výskumného ústavu Kristall založeného v 50. rokoch 20. storočia. Špecializuje sa na tvorbu výbušnín a ich komponentov, ako aj bezpečné technológie na ich výrobu, testovanie, prepravu a likvidáciu. V roku 2011 začal pracovať pod kontrolou štátnej korporácie Rostechnologija. K výbuchu v tomto komplexe došlo aj 4. apríla. Príčinou tejto explózie bolo porušenie bezpečnostných pravidiel pri práci.

Riaditeľ továrne, kde nastal výbuch, bol v piatok odvolaný pre inú nehodu

Po výbuchoch a požiari v továrni na výrobu výbušnín v ruskom meste Dzeržinsk vyhľadalo lekársku pomoc 79 ľudí. Stav 15 spomedzi nich si vyžiadal hospitalizáciu, informovala tlačová služba ruského ministerstva zdravotníctva s tým, že ide o zamestnancov továrne. Stav jednej zranenej ženy považujú lekári za vážny, dodala agentúra TASS.

TASS však súčasne informoval, že ministerstvo pre mimoriadne situácie uvádza inú bilanciu - podľa nej bolo zranených 42 ľudí, pričom 38 z nich sú zamestnanci továrne, zvyšní štyria sú miestni obyvatelia. K požiaru a následnému výbuchu došlo v sobotu v prevádzke na výrobu výbušnín v meste Dzeržinsk, ktoré leží v Nižnonovgorodskej oblasti ležiacej v centre európskej časti Ruska.

Rozhlasová stanica Echo Moskvy informovala, že hasičom sa už medzičasom podarilo uhasiť požiar, ktorý vypukol v samotnej továrni a ktorý zachvátil aj priľahlý les. Požiar vyčíňal na ploche asi 1200 metrov štvorcových.

Echo dodalo, že v areáli továrne bolo po sérii výbuchov poškodených päť budov. Tlakovou vlnou po explózii boli vybité sklené výplne na oknách viac ako 200 budov v okolí vrátane školy. Silu výbuchov pocítili aj obyvatelia obcí vzdialených od Dzeržinska niekoľko desiatok kilometrov, uviedlo Echo Moskvy.

Ruské médiá informovali, že možnou príčinou série explózií a požiaru mohlo byť nedodržanie technologických postupov a pravidiel bezpečnosti pri výrobe. TASS dodal, že generálneho riaditeľa továrne Kristall v piatok odvolali z funkcie za "systematické porušovanie pravidiel bezpečnosti pri práci v priemyselnom objekte". Jeho odvolanie súviselo so závermi komisie, ktorá vyšetrovala príčiny a okolnosti mimoriadnej udalosti, ku ktorej v tejto továrni došlo 4. apríla tohto roku.

Viac o téme: VýbuchZraneníOhrozenieRusko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu