Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Kanvica napätia vybuchla: Totálna nedôvera vláde... Nikdy mu nešlo o riešenie problémov

Sebastian Kurz Zobraziť galériu (3)
Sebastian Kurz (Zdroj: SITA/AP/Ronald Zak)

VIEDEŇ - Rakúsky parlament vyslovil v pondelok nedôveru vláde kancelára Sebastiana Kurza z Rakúskej ľudovej strany (ÖVP), čím ju zbavil funkcie. Poslanci tak urobili na mimoriadnom zasadnutí dolnej komory parlamentu.

Hlasovanie v Národnej rade sa konalo po škandále okolo korupčného videa, ktorý viedol k rozpadu vládnej koalície ÖVP s krajne pravicovou Slobodnou stranou Rakúska (FPÖ). Hlavná opozičná Sociálnodemokratická strana Rakúska (SPÖ) podala návrh na vyslovenie nedôvery celej vláde, nielen kancelárovi Kurzovi. Za návrh hlasovali aj poslanci FPÖ a ľavicovej strany Jetzt, čím bola dosiahnutá väčšina. Proti hlasovali ÖVP a liberálna strana NEOS, informovala agentúra APA.

Išlo o prvé úspešné hlasovanie o návrhu na vyslovenie nedôvery v rakúskych dejinách, píše agentúra DPA. Parlamentné strany na mimoriadnom zasadnutí predložili aj návrh na skrátenie volebného obdobia a vypísanie predčasných volieb na september tohto roka. Návrh teraz posúdi príslušný ústavný výbor a hlasovať sa o ňom bude o dva týždne.

Sebastian Kurz
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Michael Gruber)

Presný termín nových volieb nie je zatiaľ známy. Obvykle ho stanovuje vláda v spolupráci s Hlavným výborom Národnej rady. Kurz vo svojom prejave v parlamente povedal, že nerozumie, prečo sa návrh na vyslovenie nedôvery rozšíril na celú vládu a netýka sa len jeho osoby, napísal denník Der Kurier. Kurz sa bránil tým, že minulý utorok ho prezident poveril zostavením úradníckej vlády zloženej z odborníkov, čo sa mu podarilo podľa jeho slov dosiahnuť v priebehu 24 hodín.

SPÖ tesne pred začatím zasadnutia zverejnila na Twitteri 17 dôvodov, prečo sa rozhodla predložiť tento návrh. Dôvodom sú okrem iného oslabovanie občianskej spoločnosti, útoky na demokraciu či poškodzovanie pozície sociálneho štátu. "Kurzovi nikdy nešlo o skutočné riešenie problémov," uviedli predstavitelia SPÖ.

Sebastian Kurz
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Ronald Zak)

Hlasovanie o vyslovení nedôvery Kurzovej vláde sa konalo po škandále s korupčným videom okolo bývalého vicekancelára a šéfa FPÖ Heinza-Christiana Stracheho, ktorý viedol k rozpadu vládnej koalície ÖVP a FPÖ.

Na nahrávke tajne zhotovenej v roku 2017 na ostrove Ibiza, ktorú zverejnili nemecké médiá, Strache diskutuje o možných nelegálnych daroch pre FPÖ a údajnej príbuznej istého ruského oligarchu výhľadovo sľubuje verejné zákazky, ak jeho strane pomôže k úspechu vo vtedajších rakúskych voľbách. Viedenská prokuratúra začala v pondelok v súvislosti s korupčným videom vyšetrovanie.

Kurz sa teší na predčasné voľby

Odchádzajúcemu rakúskemu kancelárovi Sebastianovi Kurzovi neprekáža, že krajinu čakajú predčasné parlamentné voľby a teší sa na ne. Povedal to v pondelok davu priaznivcov pred centrálou svojej Rakúskej ľudovej strany (ÖVP) len krátko po tom, ako jeho kabinetu rakúsky parlament vyslovil nedôveru. Podľa analytikov môže takýto vývoj Kurzovi pomôcť a v predčasných voľbách, ktoré by sa mali konať začiatkom septembra, by mohla ÖVP dopadnúť ešte lepšie ako v posledných riadnych parlamentných voľbách.

"Ľudia rozhodnú v septembri, a ja som s tým spokojný," povedal Kurz. Odchádzajúci kancelár kritizoval obe strany, ktoré hlasovali za vyslovenie nedôvery vláde, teda opozičnú Sociálnodemokratickú stranu Rakúska (SPÖ), ktorá vyslovenie nedôvery vláde navrhla, a tiež Slobodnú stranu Rakúska (FPÖ), ktorá zaň hlasovala napriek tomu, že ešte pred niekoľkými dňami bola súčasťou Kurzovho kabinetu.

"Počuli sme (zo strany SPÖ a FPÖ - pozn.) iba jedinú vec - že Kurz musí odísť. To je jediná agenda týchto dvoch strán, a ja sa obávam, že ich musím obe sklamať: Stále som tu!" vyhlásil v pondelok Kurz.

Krajne pravicová FPÖ bola dotlačená k odchodu z vlády začiatkom minulého týždňa po tom, ako do médií preniklo video z rozhovoru na španielskom ostrove Ibiza z roku 2017, v ktorom - medzičasom už bývalý - šéf FPÖ a vicekancelár Heinz-Christian Strache ponúka budúce štátne kontrakty výmenou za financovanie jeho strany istej rusky hovoriacej žene, o ktorej si myslí, že je blízkou príbuznou ruského oligarchu.

Viac o téme: ParlamentNedôveraRakúskoSebastian KurzRakúska ľudová strana
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu