Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

AKTUÁLNE V Lyone explodoval podozrivý balík: VIDEO Medzi zranenými má byť aj osemročné dievčatko

Najmenej sedem ľudí utrpelo zranenia pri výbuchu podozrivého balíka, ku ktorému došlo v centre mesta Lyon. Zobraziť galériu (8)
Najmenej sedem ľudí utrpelo zranenia pri výbuchu podozrivého balíka, ku ktorému došlo v centre mesta Lyon. (Zdroj: SITA/AP Photo/Sebastien Erome)

LYON - Sedem ľudí utrpelo zranenia pri výbuchu podozrivého balíka, ku ktorému došlo v centre francúzskeho mesta Lyon. Informovala o tom agentúra AFP. Na mieste sú okrem polície aj vojaci. Neoficiálne informácie hovoria o podomácky vyrobenej bombe.

Úzky pás zeme medzi riekami Saônou a Rhônou, kde k výbuchu došlo, bezpečnostné sily evakuovali a uzavreli. Ani jeden zo zranených nie je podľa AFP v ohrození života. 

Portál BBC informoval, že všetci mali utrpieť povrchové poranenia dolných končatín, a to vrátane len osemročného dievčatka. Na miesto dorazili aj experti na výbušniny.

Na sociálnych sieťach aj v niektorých médiách kolujú správy, že išlo o podomácky vyrobenú bombu. Zariadenie, ktoré malo byť údajne plné skrutiek či matíc, explodovalo okolo 17.30 hod. Tieto informácie sú však zatiaľ neoverené. "Dosť sa nám uľavilo, pretože zrejme nedošlo k vážnym zraneniam, ale na druhej strane sme si istí, že išlo o výbušné zariadenie," uviedol pre AFP starosta 2. lyonského obvodu Denis Broliquier.

Francúzske mediá uvádzajú aj to, že svedkovia zahliadli, ako balík nechal na rohu ulice v blízkosti pekárne cyklista. Po približne desiatich minútach mala nasledovať jedna hlasitá rana, neskôr ďalšia, no menšia. 

AKTUÁLNE V Lyone explodoval
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Sebastien Erome)

Podľa prezidenta išlo o útok

Zatiaľ čo prezident Emmanuel Macron opísal počas rozhovoru o blížiacich sa voľbách výbuch v treťom najväčšom meste Francúzska ako "útok", polícia je na informácie skúpa. Či už sú na stope páchateľa nie je známe, rovnako ani to, kto presne má udalosť na svedomí. Podľa zdroja z prostredia Lyonskej polície v súvislosti s incidentom  pátrajú po mužovi-tridsiatnikovi.

Miestny politik David Kimelfeld ale vyzýva ľudí, aby zachovali pokoj. "Musíme zostať obozretní a čakať na analýzu okolností a nie spanikáriť lyonskú populáciu," vyjadril sa. Príčiny výbuchu, začali vyšetrovať experti z protiteroristického oddelenia francúzskej polície.

AKTUÁLNE V Lyone explodoval
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Sebastien Erome)

K výbuchu nálože umiestnenej v balíku došlo vo Francúzsku naposledy v roku 2007, keď pri explózii pred právnickou kanceláriou v Paríž jeden človek zahynul a ďalší utrpel zranenia. Páchateľa útoku sa polícii nepodarilo vypátrať.

Viac o téme: VýbuchZraneniaLyon
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu