Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Nemecká charitatívna organizácia zachránila 65 migrantov: Taliansko ich odmieta

Ilustračný obrázok
Ilustračný obrázok (Zdroj: SITA/AP/Giannis Papanikos)

RÍM - Nemecká charitatívna organizácia Sea-Watch zachránila v stredu 65 migrantov v oblasti Stredozemného mora pri pobreží Líbye i napriek varovaniu talianskeho ministra vnútra Mattea Salviniho, že nedovolí priviezť takéto osoby k brehom Talianska. Podľa vyhlásenia organizácie boli o tomto postupe informované úrady v Taliansku i Líbyi, ale aj na Malte a v Holandsku, uviedla tlačová agentúra DPA.

Posádka lode Sea-Watch 3, plaviacej sa pod holandskou vlajkou, vyzdvihla migrantov v medzinárodných vodách, približne 55 kilometrov severne od líbyjského prístavu Zuwára, a všetci sú momentálne v bezpečí, vyhlásil hovorca organizácie. Medzi týmito osobami, ktoré sa plavili po mori v nafukovacom člne, je 13 detí a mladistvých, ako aj dve bábätká.

"Práve som podpísal nariadenie, aby im bolo znemožnené priblížiť sa k talianskym teritoriálnym vodám. Naše prístavy sú a aj zostanú uzavreté," napísal Salvini v reakcii na Twitteri, pričom poukázal na zákaz využívať talianske prístavy plavidlami slúžiacimi na zachraňovanie migrantov. Salvini pohrozil záchranárom blokádou ešte cez víkend, keď loď Sea-Watch 3 vyplávala z francúzskeho Marseille. V stredu ich obvinil z toho, že migrantov vyzdvihli v líbyjských vodách.

Salvini, predseda pravicovo-populistickej strany Liga Severu, argumentuje, že tvrdý prístup k danej záležitosti je potrebný na odradenie Afričanov od nezákonnej imigrácie do Európy. Svoju protiimigračnú rétoriku ďalej vyostril v rámci vášnivej kampane pred nadchádzajúcimi voľbami do Európskeho parlamentu, poznamenala DPA. Loď Sea-Watch 3 je od mája opäť nasadzovaná do záchranných operácií po tom, ako holandské orgány dočasne pozastavili jej plavby pre pochybnosti okolo dodržiavania bezpečnostných predpisov.

Viac o téme: MigrantiTalianskoSea-WatchNemecká charitatívna organizácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu