Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Mexiko bojuje proti drogovým zločinom: Zverejnilo zoznam hrobov obetí drogových kartelov

Prezident Mexika Andrés Manuel López Obrador
Prezident Mexika Andrés Manuel López Obrador (Zdroj: SITA (AP Photo/Rebecca Blackwell))

MEXIKO - Mexiko vytvorilo databázu stoviek tajných hrobov, ktoré sa na území krajiny našli v posledných rokoch. Stalo sa tak v situácii, keď krajina bojuje s vlnou násilných trestných činov spojených s obchodovaním s drogami, informovala v noci na stredu agentúra AFP.

Prezident Andrés Manuel López Obrador, ktorý nastúpil do funkcie vlani v decembri, v utorok na tlačovej konferencii povedal, že jeho vláda chce spoznať a zverejniť pravdu o hroboch pravidelne objavovaných po celej krajine s tisíckach tiel v nich. Vo všeobecnosti panuje presvedčenie, že ide o obete drogových kartelov.

López Obrador súčasne obvinil svojich predchodcov, že mu zanechali dedičstvo "militarizovanej vojny o drogy", ktorú od začiatku roku 2006 sprevádza násilie. "Musíme informovať verejnosť o týchto tajných hroboch. Hoci to môže ublížiť, potrebujeme vedieť, čo sa naozaj stalo a, žiaľ, stále aj deje," povedal prezident na tlačovej konferencii. Tajomník mexickej vlády pre ľudské práva Alejandro Encinas uviedol, že v databáze sa nachádzajú tajné hroby nájdené za posledných 20 rokov. 

Tieto údaje doteraz uchovávala Národná komisia pre ľudské práva, ktorá v rokoch 2007-16 objavila 855 tajných hrobových jám obsahujúcich 1548 tiel. Nezávislý výskum však naznačuje, že hrobov a tiel môže byť oveľa viac, povedal Encinas. Jedna zo štúdií totiž napríklad identifikovala 1978 tajných hrobov obsahujúcich 2884 tiel.

V Mexiku registrujú viac ako 40.000 nezvestných osôb. Agentúra AFP dodala, že od roku 2006, keď bývalý prezident Felipe Calderón nasadil armádu na boj proti drogovým kartelom, bolo v Mexiku zavraždených viac ako 250.000 ľudí.

Viac o téme: DrogyMexikoAndrés Manuel López Obrador
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu