Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Prefíkaný plán Trumpa: Šéf USA sa hotuje na migrantov, jeho taktika vás zarazí

Donald Trum má na migrantov nový plán
Donald Trum má na migrantov nový plán (Zdroj: SITA (AP Photo/Evan Vucci))

WASHINGTON - Americká pohraničná stráž plánuje na hraniciach s Mexikom zaviesť testy DNA, ktorými chce preverovať, či sú dospelí migranti a deti, s ktorými prichádzajú, skutočne v príbuzenskom vzťahu. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP.

Rýchly test DNA, ktorý výsledky prinesie do dvoch hodín, začnú zavádzať na niekoľkých miestach na mexických hraniciach, uviedli v stredu predstavitelia amerického ministerstva pre vnútornú bezpečnosť. Osobám odoberú vzorku zo sliznice ústnej dutiny, ktorej analýzu urobí prenosný prístroj.

Od októbra do marca nelegálne prekročilo hranice do USA takmer 190.000 ľudí prevažne z krajín Strednej Ameriky, uvádza colná a pohraničná stráž. Mnohí z nich sa vydávajú za rodičov detí, ktoré nie sú ich biologickými potomkami, aby sa tak ľahšie dostali do USA a mohli tam zostať. Ak sa preukáže, že niekto sa neoprávnene vydával za rodiča nejakého dieťaťa, mal by byť trestne stíhaný, tvrdí ministerstvo pre vnútornú bezpečnosť.

Americký prezident Donald Trump považuje boj proti nelegálnemu prisťahovalectvu za jeden z hlavných bodov svojej agendy. Jeho tvrdý postoj k migračnej politike sa stretol s ostrou kritikou opozičných demokratov a ľudskoprávnych skupín.

Viac o téme: MigrantiDonald TrumpMexikoDNA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu