Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Šefčovič letel s Trumpom v Air Force One! FOTO Komu musel podľa tradície zavolať?

Maroš Šefčovič a Donald Trump. Zobraziť galériu (5)
Maroš Šefčovič a Donald Trump. (Zdroj: EC Europa)

WASHINGTON D.C. - Eurokomisár Maroš Šefčovič sa v utorok stretol s americkým prezidentom Donaldom Trumpom. Témou bola strategická spolupráca v energetike. Podľa Šefčoviča sú EÚ a USA spojencami a otvorením terminálu na vývoz skvapalneného plynu v Louisiane sa otvára nová etapa v našej strategickej spolupráci.

Podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič odcestoval do Washingtonu D.C., kde sa v utorok 14. mája 2019 stretol s prezidentom USA Donaldom Trumpom. Obaja sa spoločne – na palube Air Force One – presunuli do mesta Hackberry v americkom štáte Louisiana, kde otvorili terminál na vývoz skvapalneného plynu (LNG) do Európy.

Maroš Šefčovič na palube Air Force One.
Zobraziť galériu (5)
Maroš Šefčovič na palube Air Force One.  (Zdroj: FB/Maroš Šefčovič)

Veľkorysé privítanie Šefčoviča na palube prezidentského špeciálu Air Force One

Projekt Cameron LNG má prispieť k vyššej energetickej bezpečnosti Európskej únie vrátane Slovenska. „Veľmi si vážim pozvanie prezidenta Donalda Trumpa na cestu z Washingtonu do Louisiany, ako aj jeho veľkorysé privítanie na palube Air Force One. Mal som tak možnosť stráviť takmer celý deň s jeho tímom a zúčastniť sa na otvorenej debate k viacerým dôležitým témam,“ napísal Šefčovič na svojej sociálnej sieti. „EÚ a USA sú spojencami a dnešným otvorením LNG terminálu v Louisiane sa otvára nová etapa v našej strategickej spolupráci - a to pre posilnenie energetickej bezpečnosti EÚ vrátane Slovenska,“ doplnil.

Maroš Šefčovič
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: FB/Maroš Šefčovič)

Eurokomisár zdôraznil dôležitosť energetickej bezpečnosti

Maroš Šefčovič ešte pred cestou povedal, že každý členský štát EÚ musí mať prístup k minimálne trom rôznym zdrojom plynu. „Živo si pamätám, ako aj na Slovensku sme počas energetickej krízy v roku 2009 museli robiť ťažké rozhodnutia, či plyn pôjde domácnostiam, nemocniciam alebo priemyslu. Aj preto je energetická bezpečnosť medzi prioritami Energetickej únie, čo v praxi znamená, že každý členský štát musí mať prístup aspoň k trom rôznym zdrojom plynu. Bez skvapalneného plynu to nejde,“ skonštatoval Šefčovič.

„EÚ a USA tvoria ideálny tandem, ideálnu dvojičku. Európa potrebuje viacero dodávateľov plynu, ktorí si budú navzájom konkurovať a ponúkať nám lepšie ceny. Spojené štáty sú zasa najväčší svetový producent plynu. Naša spolupráca má teda strategický význam,“ dodal slovenský eurokomisár pre Energetickú úniu.

Maroš Šefčovič s Donaldom Trumpom.
Zobraziť galériu (5)
Maroš Šefčovič s Donaldom Trumpom.  (Zdroj: EC Europa)

Komu telefonoval z Air Force One? „Súčasťou prvého letu na Air Force One je tradícia telefonátu manželke. Bol som rád, že som mohol takto Helenku prekvapiť. Air Force One sa dovolal na prvýkrát.“

Maroš Šefčovič a Donald
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: EC Europa)

Európska komisia chce, aby každý členský štát mohol nakupovať plyn priamo alebo nepriamo z niektorého LNG terminálu na území EÚ. Potrebnú infraštruktúru doteraz podporila sumou približne 656 miliónov eur.

V súčasnosti EÚ dováža približne 72 bcm (miliárd kubických metrov) skvapalneného plynu. Vďaka infraštruktúre by však dokázala doviezť až 210 bcm, čo by pokrylo zhruba polovicu súčasnej spotreby plynu. Priestor na obchodnú spoluprácu je teda veľký.   

Viac o téme: Donald TrumpMaroš ŠefčovičPlynCameron LNG
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu