Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Pompeo sa chystá na návštevu Ruska, čaká ho rokovanie s Putinom

Mike Pompeo
Mike Pompeo (Zdroj: SITA/AP/Mandel Ngan)

WASHIGTON - Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo sa na budúci týždeň stretne v Rusku s prezidentom Vladimirom Putinom na rokovaniach na najvyššej oficiálnej úrovni medzi týmito veľmocami za ostatných 10 mesiacov. Informoval o tom v piatok americký rezort zahraničných vecí.

Pompeo sa stretne s Putinom v utorok v čiernomorskom letovisku Soči po zástavke v Moskve, uviedlo americké ministerstvo podľa agentúry AFP. Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová v utorok oznámila, že Pompeo navštívi budúci týždeň Rusko a bude rokovať s tamojším šéfom diplomacie Sergejom Lavrovom.Obaja už spolu rokovali v pondelok počas zasadnutia Arktickej rady v severnom Fínsku.

Pompeo cez víkend skritizoval Rusko za "agresívne konanie" v regióne Arktídy, ktorý je bohatý na nerastné suroviny. Takisto uviedol, že "Rusi musia odísť" z Venezuely, zmietajúcej sa v politickej aj hospodárskej kríze. Lavrov sa po pondelkových rozhovoroch s Pompeom odmietol vyjadriť k "politickým vyhláseniam, ktoré boli vyslovené verejne s cieľom vytvoriť určitý efekt". "Sústreďujeme sa na skutočné témy," vysvetlil Lavrov a diskusie označil za "veľmi dobré a konštruktívne".

Viac o téme: RuskoVladimír PutinMoskvaWashingtonMike Pmpeo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu