Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Iskry, dym a dráma na letisku: VIDEO Pilot zachránil životy cestujúcich, pristál bez podvozku

Lietadlo mjanmarskej leteckej spoločnosti muselo núdzovo pristáť Zobraziť galériu (2)
Lietadlo mjanmarskej leteckej spoločnosti muselo núdzovo pristáť (Zdroj: TASR/Aung Thura via AP)

RANGÚN - Lietadlo mjanmarskej štátnej leteckej spoločnosti v nedeľu núdzovo pristálo na letisku v mjanmarskom meste Mandalaj. Pilot uskutočnil úspešný pristávací manéver a nikomu z desiatok pasažierov sa nič nestalo, informovala agentúra Reuters.

Stroj typu Embraer 190 mal problém s podvozkom a na dráhu napokon zosadol bez vysunutých predných kolies. Let štátnych aerolínií smeroval z mesta Rangún v južnom Mjanmarsku do Mandalaj v strednej časti krajiny. 

Iskry, dym a dráma
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/Aung Thura via AP)

Krátko pred pristávaním pilot ohlásil, že lietadlu nejde vysunúť predný podvozok. Následne opakovane krúžil ponad letisko, aby letoví dispečeri skontrolovala stav stroja. "Potom kapitán postupoval podľa núdzových pokynov a vypálil zvyškové palivo, aby znížil váhu," uviedla vo vyhlásení letecká spoločnosť.

Pilot zvládol veľmi riskantné pristátie len na zadných kolesách. Až následne, v nízkej rýchlosti, sa nos lietadla prevážil na pristávaciu dráhu a začal sa o ňu drhnúť, pričom na záberoch z tohto manévru vidno, ako všade šľahajú obrovské iskry. Všetkých 85 pasažierov a sedem členov posádky vystúpilo živých a zdravých z lietadla a brazílskeho stroja Embraer 190-LR sa ujali pracovníci letiska."Pilot odviedol skvelú prácu," povedal šéf ministerstva dopravy a telekomunikácií s tým, že incident vyšetrujú.

Reuters napísal, že išlo o druhý incident v dopravnom letectve v Mjanmarsku v tomto týždni. V stredu v Rangúne zišlo z pristávacej dráhy lietadlo bangladéšskych aerolínií Biman. Zranilo sa 17 cestujúcich.

Nehody civilných lietadiel sú v Mjanmarsku pomerne zriedkavé. V posledných rokoch tam však došlo k niekoľkým haváriám vojenských lietadiel s obeťami na životoch. Pri najvážnejšej z nich zahynulo v júni 2017 122 príslušníkov mjanmarskej armády, ich rodinných príslušníkov a členov posádky.

Viac o téme: LietadloNúdzové pristátieMjanmarsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu