Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Sudcovia napísali ministrovi: Hrozí kolaps súdnictva

Juraj Sopoliga
Juraj Sopoliga (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

BRATISLAVA - Združenie sudcov Slovenska už od apríla 2016 neúspešne požaduje navýšenie počtu justičných čakateľov, pričom pre ich nedostatok hrozí v súdnictve kolaps. Uvádza sa to v uznesení Celorepublikovej rady Združenia sudcov Slovenska (ZSS), ktoré ooskytol prezident združenia Juraj Sopoliga.

"Justícii totiž reálne hrozí personálny kolaps sudcovského stavu, v dôsledku odchodu takmer 300 sudcov v najbližších troch rokoch pre dosiahnutie veku 65 rokov," konštatuje združenie. Justičných čakateľov, ktorí sú jediní oprávnení v rámci justície odborne sa pripravovať na výkon funkcie sudcu všeobecného súdu, je pritom v súčasnosti podľa združenia len 14. "Súčasný negatívny stav preukazuje aj neplnenie schváleného vládneho programu v časti „Spravodlivosť a súdnictvo“, kde sa konštatuje i záväzok prijatia opatrení na stabilizáciu personálneho obsadenia súdov a zefektívnenia obsadzovania voľných miest sudcov," konštatuje ZSS.

Združenie sudcov zdôrazňuje, že odbornosť, ktorá v prípade sudcovského povolania zahŕňa aj špecifické zručnosti, ktoré sa v iných právnických profesiách neuplatňujú, je jednou zo záruk nezávislosti a nestrannosti sudcu a zároveň nevyhnutným predpokladom riadneho a včasného výkonu súdnictva. Výsledky hromadných výberových konaní sudcov za rok 2018 však podľa nich nespochybniteľne preukazujú výrazne nízku odbornú úroveň veľkej väčšiny uchádzačov.

Úspešnosť vo výbere totiž predstavovala okolo 30 percent. ZSS preto vyzýva vládu a rezort spravodlivosti "na okamžité a urýchlené odstránenie alarmujúceho stavu personálnej poddimenzovanosti justičných čakateľov zabezpečením podmienok na vypísanie výberových konaní na justičných čakateľov v tomto roku orientačne na 80 voľných miest a etapovite aj v ďalších nadchádzajúcich rokoch v uvedenom rozsahu".

"Sme nútení konštatovať, že ak sa nebude rešpektovať naša požiadavka, výlučne vláda preberá zodpovednosť voči účastníkom súdnych konaní za reálne hroziace zníženie úrovne kvality a včasnosti súdnych konaní a rozhodnutí," dodalo ZSS.

Viac o téme: JustíciaKolapsZdruženie sudcov Slovenska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu