Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Viceprezident Pence chce odstaviť prezidenta Madura: Venezuelskej armáde ponúka stimuly

Mike Pence
Mike Pence (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci)

WASHIGTON - Americký viceprezident Mike Pence chce ponúknuť nové stimuly venezuelskej armáde, aby sa odvrátila od prezidenta Nicolása Madura.

Má tak urobiť v utorok v prejave pred členmi nezizkovej organizácie Americas Society, ktorý prednesie popoludní na pôde amerického ministerstva zahraničných vecí, uviedla agentúra Reuters s odvolaním sa na nemenovaného vysoko postaveného predstaviteľa americkej administratívy. "Ukáže, aké sú príležitosti, ak ľudia urobia správnu vec, aby sa pohli dopredu," povedal. 

Pence ďalej pohrozí, že Spojené štáty môžu sankcionovať zvyšných 25 sudcov venezuelského najvyššieho súdu (TSJ). Americké ministerstvo financií už v roku 2017 uvalilo sankcie na predsedu TSJ Maikela Morena a sedem sudcov. Ponúkne tiež pomoc pre utečencov a balík hospodárskej pomoci na prechodné obdobie po zmene moci.

Maduro obviňuje Spojené štáty, že chcú zvrhnúť jeho socialistickú vládu. Samozvaný venezuelský prezident Juan Guaidó podporovaný USA a desiatkami ďalších krajín minulý týždeň vyzval armádu, aby Madura zosadila. Jeho výzva sa však minula účinkom a ozbrojené sily zatiaľ stoja na strane Madura.

Viac o téme: Nicolás MaduroMike PenceVenezuelská armáda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu