Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Tajná správa britskej vlády: V 48 tamojších islamských školách sa chlapci učia pohŕdať ženami

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: FB)

LONDÝN – Neznášanlivosť a pohŕdanie ženami je náplň vyučovania v britských islamských školách, varovala podľa britského denníka Daily Mail tajná správa pre vládu. Imámi patriaci k sieti Darul Uloom učební po celej Británii sa javia ako extrémne radikálni duchovní, ktorí prišli na ostrovy z islamských krajín a svojimi názormi môžu ovplyvňovať veriacich.

Darul Uloom, voľne preložené ako Domy vedomostí sa riadia prísnymi predpismi s názvom Dars-E-Nizami. Je to doslovné pokračovanie Koránu a používa ho islamské hnutie Deobandizmus, ktorého vzdelávacie školy stáli pri zrode Talibanu v Pakistane a Afganistane. Vyslaní inšpektori zistili, že podľa tohto učenia “hudba a tanec pochádza od diabla a že ženy nemajú právo odmietnuť sex so svojimi manželmi". Zákaz hudby je podobný zákazu uloženému islamským štátom, ktorý odsudzuje na verejné bičovanie tých, čo ho porušili.

Škola
Zobraziť galériu (4)
Škola  (Zdroj: FB)
Zdroj, ktorý je oboznámený s tajnou správou pre vládu, uviedol: „Školy Darul Uloom založené vo Veľkej Británii propagujú extrémistické názory.” Haras Rafiq, expert na boj proti extrémizmu tvrdí: „Imámovia vyškolení v Británii nie sú o nič lepší ako tí, ktorí boli vyškolení na indickom subkontinente, pretože všetci sledujú tie isté učebné osnovy Dars-E-Nizami. Niektoré školy Darul Uloom majú problém s extrémizmom.” Madrasy (školy) pôsobia v mnohých mestách vrátane Londýna, Manchestru, Glasgowa a Leicesteru, ale správa uvádza ako príklad extrémistickú madrasu Darul Uloom v Birminghame. Škola má okolo 180 žiakov a pred pár rokmi ju kritizovala TV Channel 4, pretože sa zistilo, že žiaci školy sú vedení k nenávisti voči Židom, kresťanom a Indom.
Madrásy majú aj vlastné obchodíky.
Zobraziť galériu (4)
Madrásy majú aj vlastné obchodíky.  (Zdroj: FB)
Riaditeľ školy doktor David Bone povedal: „Ak preskúmate našu najnovšiu správu, zistíte, že škola je hodnotená ako dobrá v každej oblasti. V minulosti tu boli v mešite nájdené letáky o hudbe a tanci, ale odstránili sme ich.”
Tajná správa britskej vlády:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FB)
Aliyah Saleemová, bývalá žiačka školy vylúčená v roku 2006 za správanie – priťažilo jej aj vlastníctvo fotoaparátu – poskytla vyšetrovateľom informácie, kde prirovnávala život v škole k väznici. Dievčatám prednášali, že manželia majú právo biť a znásilňovať svoje manželky, lebo to robí „Alaha šťastným“. Niektorí britskí džihádisti boli bývalí žiaci siete Darul Uloom. Napríklad Sajid Badat (40) z Gloucesteru odišiel do Afganistanu a bol vycvičený ako samovražedný atentátnik pre Al-Káidu. Poslali ho naspäť do Británie, ale jeho misia bola zrušená. Bývalého žiaka blackburnskej Darul Uloom zatkli a odsedel si 13 rokov vo väzení. Spomínaná škola na žiadosť o komentár nereagovala.

Viac o téme: ŠkolyIslamMadrasa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu