Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Situácia vo Venezuele je vážna: Trump vyzýva na ukončenie brutálneho útlaku, ľudia hladujú

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA/AP Photo/Rodrigo Abd)

CARACAS - Najmenej štyria ľudia zahynuli vo Venezuele počas dvoch dní protestov po tom, čo opozičný vodca Juan Guaidó vyzval na vojenský prevrat, oznámila vo štvrtok ľudskoprávna organizácia Venezuelské pozorovateľské centrum pre sociálne konflikty (OVCS).

Podľa neho sú obeťami utorňajších a stredajších nepokojov dvaja ľudia, ktorých zastrelili v meste La Victoria, a ďalší dvaja, ktorých zastrelili v metropole Caracas. Najmenej 230 ľudí utrpelo zranenia a 205 zadržali bezpečnostné sily počas zrážok, dodalo OVCS.

Agentúra AP poznamenala, že Guaidóva utorňajšia výzva, aby ozbrojené sily povstali proti prezidentovi Nicolásovi Madurovi, zostala bez odozvy. V uliciach Caracas aj inde síce vypukli zrážky medzi stúpencami Guaidóa a bezpečnostnými silami, tie však nepokoje potlačili. Vo štvrtok už boli ulice Caracasu pokojné.

Trump žiada rýchle ukončenie "brutálneho útlaku" venezuelského ľudu

Prezident Spojených štátov Donald Trump apeloval vo štvrtok na rýchle ukončenie "brutálneho útlaku" venezuelského ľudu. Stalo sa tak po neúspešnom vojenskom prevrate zo strany síl opozičného vodcu Juana Guaidóa, ktorého Spojené štáty podporujú, poznamenala agentúra AFP.

Donald Trump
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP/Evan Vucc)

"Brutálny útlak venezuelského ľudu sa musí skončiť, a musí sa skončiť zakrátko," vyhlásil Trump z Bieleho domu. "Ľudia hladujú. Nemajú jedlo, nemajú vodu, a to bola kedysi jedna z najbohatších krajín na svete," povedal Trump. "Takže im prajeme veľa šťastia, budeme tam, aby sme pomohli, a sme tam, aby sme pomohli," dodal americký prezident.

Lavrov označil požiadavky Pompea v súvislosti s Venezuelou za surreálne

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov charakterizoval vo štvrtok požiadavky amerického rezortného partnera Mikea Pompea v súvislosti s krízou vo Venezuele za "dosť surreálne". Informovala o tom agentúra AP.

"Pompeo zatelefonoval, vyzval nás, aby sme odmietli podporiť Madura, vyzval Kubu a nás, aby sme nezasahovali do vnútorných záležitostí Venezuely. Celý príbeh znie dosť surreálne," povedal šéf ruskej diplomacie počas návštevy uzbeckej metropoly Taškent - deň po telefonáte s Pompeom.

Ako AP poznamenala, Pompeo v utorok vyhlásil, že Rusko presvedčilo venezuelského prezidenta Nicolása Madura, aby neušiel do zahraničia a zostal aj naďalej v krajine. "Madura už nejaký čas nikto nevidel. Lietadlo mal nachystané na odletovej dráhe a podľa našich informácií bol dnes ráno pripravený odísť (z krajiny). Rusi mu však naznačili, aby zostal," vyhlásil Pompeo pre spravodajskú televíznu stanicu CNN. V stredu zas Pompeo povedal, že vláda prezidenta Donalda Trumpa je pripravená podniknúť vojenský zásah s cieľom zastaviť krízu vo Venezuele.

Viac o téme: HladProtestyDonald TrumpVenezuela
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu