Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Trump pohrozil Kube: Ak sa vojaci nestiahnu z Venezuely, príde trest

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP Photo/Jacquelyn Martin)

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump obvinil v pondelok večer Kubu z toho, že vo Venezuele vedie vojenské operácie na podporu tamojšieho prezidenta Nicolása Madura a pohrozil jej množstvom tvrdých sankcií v prípade, že sa z Venezuely nestiahne. Píše o tom agentúra DPA.

"Ak kubánski vojaci a milície okamžite neprestanú s vojenskými a ďalšími operáciami s cieľom spôsobovať smrť a ničenie venezuelskej ústavy, na Kubu bude uvalené úplné a kompletné embargo spoločne so sankciami najvyššej úrovne," napísal na Twitteri a svoj príspevok zakončil vyjadrením nádeje, že "všetci kubánski vojaci sa okamžite a v pokoji" vrátia na Kubu. 

Venezuelský opozičný líder Juan Guaidó vyzval v utorok na vojenské povstanie. Tamojší minister obrany Vladimir Padrino neskôr oznámil, že pokus o prevrat "priemernej závažnosti" potlačili. Agentúra AFP ešte pred tým informovala, že venezuelské bezpečnostné sily v utorok do demonštrantov pred leteckou základňou La Carlota - kde Guaidó vyzval na vojenské povstanie - narážali obrnenými vozidlami. Washington už dlhšie obviňuje Kubu z toho, že na území Venezuely rozmiestnila svojich vojakov, čo však Havana popiera.​

Kuba opäť poprela prítomnosť svojich vojakov vo Venezuele​

Kubánsky minister zahraničných vecí Bruno Rodríguez zopakoval, že Kuba nemá vo Venezuele nijakých vojakov. Reagoval tak na utorňajšie slová amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorý Havane na sociálnej sieti Twitter pohrozil ďalšími sankciami v prípade, že svojich vojakov okamžite nestiahne. 

Rodríguez v reakcii označil poradcu prezidenta USA pre národnú bezpečnosť Johna Boltona za "patologického klamára", ktorý Trumpa "dezinformuje", priblížila agentúra DPA. "Vo Venezuele nie sú nijakí kubánski vojaci, žiadni Kubánci sa tam ani nezúčastňujú vojenských či bezpečnostných operácii," napísal na Twitteri a v príspevku dodal, že Kubánci sú vo Venezuele len ako "zdravotnícky personál na humanitárnej misii".  

Trump v utorok pohrozil Kube "úplným a kompletným embargom" aj "sankciami najvyššej úrovne" v prípade, že okamžite neprestane s vojenskými a ďalšími operáciami s cieľom spôsobovať smrť a ničenie venezuelskej ústavy". Rodríguez v reakcii uviedol, že "Trumpovu hrozbu úplnej blokády" ostro odmieta. 

Washington už dlhšie obviňuje Kubu z toho, že na území Venezuely rozmiestnila svojich vojakov, čo však Havana popiera. Kuba spoločne s krajinami ako Čína či Rusko podporuje režim venezuelského prezidenta Nicolása Madura, zatiaľ čo USA a mnohé európske krajiny stoja na strane Guaidóa, ktorého uznávajú ako dočasného prezidenta.​

Viac o téme: Donald TrumpKubaVenezuela
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu