Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ďalší výbuch na Srí Lanke: Pri policajnej razii sa odpálili traja muži, zahynuli aj deti

Vojaci prepadli podozrivých v dome Zobraziť galériu (4)
Vojaci prepadli podozrivých v dome (Zdroj: SITA/AP Photo/Achala Upendra)

KOLOMBO - Celkovo 15 ľudí vrátane šiestich detí prišlo o život po tom, ako počas razie srílanských bezpečnostných zložiek došlo k prestrelke s militantmi prepojenými na nedeľné útoky, pričom traja samovražední atentátnici sa vyhodili do vzduchu. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na miestnu políciu.

Policajné komando spolu s armádou obkľúčili v piatok neskoro večer istý dom v meste Sammanthurai, 360 kilometrov východne od metropoly Kolombo v súvislosti s vyšetrovaním nedeľňajších samovražedných útokov. Militanti na policajtov začali strieľať a čoskoro nasledovali tri výbuchy, ktoré v dome zabili tri ženy a šesť detí. Polícia predpokladá, že výbuchy spôsobili traja samovražední atentátnici. 

Telá ďalších troch predpokladaných bombových atentátnikov našli mimo domu, uviedla polícia. Pri krížovej paľbe zahynul aj jeden civilista. K prestrelke došlo niekoľko hodín po tom, ako bezpečnostné zložky uskutočnili raziu na mieste, kde podľa nich islamistickí radikáli vyhotovili videozáznam, na ktorých sú páchatelia atentátov prisahajúci vernosť vodcovi Daeš abú Bakrovi Baghdádímu. 

Ďalší výbuch na Srí
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Achala Upendra)

Polícia uviedla, že našla vlajku Daeš a uniformy podobné tým, ktoré mali na sebe vo videu ôsmi militanti predtým, ako začali nedeľné útoky na tri luxusné hotely a tri kostoly, pri ktorých zahynulo 253 ľudí.

Dvaja ľudia prežili 

Dievča a žena prežili silnú explóziu v dome podozrivých militantov na východe Srí Lanky, kde v noci na sobotu počas razie bezpečnostných zložiek, súvisiacej s brutálnymi veľkonočnými útokmi, zahynulo 15 ľudí vrátane šiestich detí. Informovala o tom tlačová agentúra AP s odvolaním sa na policajného hovorcu Ruwana Gunasekaru. Hovorca v sobotu povedal, že žena a dievča majú kritické zranenia a liečia ich v neďalekej nemocnici v okrese Ampara.

Medzi mŕtvymi aj deti

Srílanské bezpečnostné sily v týchto hodinách dom, kde sa podozriví militanti ukrývali, prehľadávajú a skúmajú.  Policajné komando spolu s armádou obkľúčilo v piatok neskoro večer dom v meste Sammanthurai, 360 kilometrov východne od metropoly Kolombo. Medzi príslušníkmi bezpečnostných síl a militantmi sa rozpútala prestrelka. 

Ďalší výbuch na Srí
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Achala Upendra)

Úrady vysvetlili, že militanti spôsobili tri explózie a spustili aj streľbu Polícia uviedla, že v dome potom našla 15 tiel vrátane šiestich detí. Fotografie tlačovej agentúry Associated Press (AP) zachytávajú zhorené pozostatky dieťaťa. Je vidieť aj telo ďalšieho dieťaťa v zelenom tričku s nápisom na chrbte "dobrý chlapec". Po výbuchu sa našli aj telá dospelej ženy a muža, ktorých oblečenie bolo úplne spálené.

Viac o téme: RaziaPrestrelkaPolícia útok Srí Lanka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu