Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Sudánska vláda na rozhovoroch o Dárfúre vyhlásila prímerie

Konflikt v západosudánskom regióne Dárfúr je označovaný za najhoršiu humanitárnu krízu sveta.
Konflikt v západosudánskom regióne Dárfúr je označovaný za najhoršiu humanitárnu krízu sveta.

SURT - Sudánska vláda v sobotu na úvod rozhovorov o ukončení štvorročného konfliktu v krajine vyhlásila jednostranné prímerie. Oznámil to jeden zo spolupracovníkov sudánskeho prezidenta Umara al-Bašíra.

"Zaväzujeme sa dodržiavať toto jednostranné prímerie," vyhlásil Nafíjí Alí Nafíjí. Predstaviteľ zároveň vyzval medzinárodné spoločenstvo, aby uvalilo sankcie na tých, ktorí prímerie nebudú rešpektovať. Mierovú konferenciu, ktorá prebieha pod záštitou Organizácie Spojených národov a Africkej únie v líbyjskom prímorskom stredisku Surt, napriek ústretovému kroku sudánskej vlády bojkotujú hlavné organizácie povstalcov z krízového regiónu Dárfúr. Ako na úvod vyhlásil líbyjský vodca Muammar Kaddáfí, neprítomné Sudánske oslobodzovacie hnutie (SLM) a Hnutie za spravodlivosť a rovnosť (JEM) majú "podstatnú" úlohu v mierovom procese. Mierové rozhovory preto podľa neho zlyhali hneď na začiatku.

"Ich vodcov považujem za svojich synov, aj keď sú neposlušní, ale bez nich nemôžeme uzavrieť mier," povedal Kaddáfí. "Obávam sa, že táto konferencia sa tu musí skončiť... Ak sú SLM a JEM proti tejto konferencii od samého začiatku, znamená to, že nepotrebujú našu pomoc," dodal. V úvodnom prejave tiež Kaddáfí vyjadril presvedčenie, že OSN a AÚ nie sú kompetentné pre riešenie dárfúrskeho "kmeňového konfliktu".

Predstavitelia neprítomných povstaleckých hnutí v sobotu odkázali, že sú ochotní stretnúť sa s vyjednávačmi OSN a AÚ, aby spolu našli "skutočné riešenie" krízy. "Sme pripravení hovoriť so sprostredkovateľmi, aby sme sa dohodli v procedurálnych otázkach... v záujme dosiahnutia skutočného riešenia," uviedol pre tlačovú agentúru AFP hovorca SLM Džar an-Nabí Abd al-Karím v telefonickom rozhovore z juhosudánskeho mesta Džúbá. Al-Karím sa predtým k sprostredkovaniu OSN a AÚ staval kriticky a spochybňoval nestrannosť Líbye ako hostiteľskej krajiny mierových rozhovorov. V mene šiestich hlavných povstaleckých frakcií vyjadril presvedčenie, že prímerie vyhlásené sudánskou vládou nebude trvácne.

Konflikt v západosudánskom regióne Dárfúr, ktorý si od februára 2003 vyžiadal okolo 200 000 ľudských životov, je označovaný za najhoršiu humanitárnu krízu sveta.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu