Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

ONLINE Jeden z najhorších útokov v dejinách: Hotely a kostoly na Srí Lanke zasiahli výbuchy

Srí Lanka. Zobraziť galériu (13)
Srí Lanka. (Zdroj: SITA/AP, TASR/AP,)

KOLOMBO – Z troch kostolov a troch hotelov, ktoré často navštevujú turisti na Srí Lanke, sa v nedeľu ozvalo šesť takmer simultánnych výbuchov. Informuje miestny bezpečnostný predstaviteľ, ktorý uviedol, že najmenej dva výbuchy majú zrejme na svedomí samovražední atentátnici. Ministerstvo zahraničia eviduje na Srí Lanke 45 občanov Slovenska, dosiaľ nemá informácie o tom, že by boli medzi obeťami alebo zranenými.


V troch kostoloch a troch luxusných hoteloch na Srí Lanke došlo k explóziám, neskôr nastali ďalšie dva výbuchy. Ich terčmi boli jedna ubytovňa a policajti. Muži zákona zadržali sedem podozrivých.

Útoky náboženských extrémistov si vyžiadali najmenej 207 obetí, ďalších 450 ľudí je zranených. Medzi cudzincami, ktorí pri výbuchoch zahynuli, sú občania z Číny, Holandska, Británie, USA, Portugalska,Turecka a Indie.

Zatiaľ sa zdá, že Slováci medzi obeťami nie sú.

Srílanské úrady v súvislosti s útokmi vyhlásili celoštátny zákaz vychádzania.

Prinášame vám výberovú chronológiu útokov v kostoloch a mešitách za posledných päť rokov.


Ďakujeme, že ste s nami dianie sledovali online. O tragédii Vás budeme informovať v našom spravodajstve.

15:28 Policajný hovorca povedal, že úrady zatiaľ nemôžu poskytnúť detaily k obetiam atentátov. Ozrejmil, že zákaz vychádzania sa predlžuje až do odvolania. Podľa pôvodných správ mal byť dvanásťhodinový a skončiť sa mal v pondelok ráno.

15:12 Medzi obeťami sú aj dvaja občania Turecka, informovala turecká agentúra Anadolu.  

15:05 Srílančania sa boja, že sa teror vráti. U mnohých totiž ožili hrôzy z občianskej vojny. Tá sa skončila pred desiatimi rokmi. Niektoré médiá označujú dnešné udalosti na Srí Lanke ako "krvavú nedeľu". „V posledných desiatich rokoch sme si už zvykli na mierový a pokojný život. Nikto už nemal strach. To, čo sa dnes stalo, je hrozné,“ komentoval miestny najslávnejší hráč kriketu Rošan Mahánáma.

„Po toľkých rokoch to zase začalo. (...) Šialenci zabíjajú nevinných ľudí,“ uviedol s obavami zamestnanec jedného z hotelov Gamin Francis, podľa ktorého útoky poznamenajú cestovný ruch a mnoho ľudí príde o prácu. 

Srí Lanka.
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA/AP)

14:54 Medzi potvrdenými obeťami sú občania Číny a Portugalska.

14:49 Rezort zahraničných vecí odporúča Slovákom na Srí Lanke zvýšiť opatrnosť. „Slovenským občanom odporúčame dodržiavať pokyny bezpečnostných zložiek, maximálnu opatrnosť a vyhýbať sa miestam s veľkou koncentráciou ľudí. V krajine prebiehajú bezpečnostné operácie z dôvodu možnej hrozby ďalších útokov. Dnes v čase od 18:00 do 06:00 miestneho času bude platiť zákaz vychádzania,“ informuje ministerstvo na svojom webe s tým, že vláda Srí Lanky z bezpečnostných dôvodov môže blokovať sociálne siete ako Facebook, WhatsApp, Viber a podobne.

Srí Lanka.
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA/AP)

14:33 Celkový počet obetí na životoch opäť vzrástol, séria výbuchov si vyžiadala najmenej 207 mŕtvych a ďalších 450 zranených. 

13:56 Z vyjadrenia tamojšej vlády vyplýva, že všetky ataky boli koordinované, vykonané jednou skupinou.

13:40 Muži zákona podľa srílanského ministra obrany Ranila Wickremesinghera zatkli sedem osôb. 

Srí Lanka.
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA/AP)

13:35 Pápež František v posolstve mestu a svetu odsúdil útoky na Srí Lanke. „So smútkom som prijal správu o ťažkých útokoch, ktoré dnes, v deň veľkonočný, priniesli zármutok a bolesť v niekoľkých kostoloch a na ďalších miestach na Srí Lanke,“ povedal najvyšší predstaviteľ rímskokatolíckej cirkvi. „Chcem vyjadriť svoju láskyplnú blízkosť kresťanskej komunite zasiahnutej vo chvíli, keď sa zišla k modlitbám, a všetkým obetiam tohto krutého násilia,“ dodal.

13:11 V dôsledku ôsmeho výbuchu mali prísť o život traja policajti, informovala agentúra Reuters.

Srí Lanka.
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA/AP)

13:08 Riaditeľ agentúry pre civilné letectvo oznámil prerušenie domácej leteckej dopravy a oznámil, že na všetkých letiskách bol vyhlásený najvyšší stupeň pohotovosti. Dodal, že sa to týka aj medzinárodného letiska pri Kolombe. Pasažieri sa musia k odletu dostaviť skôr ako zvyčajne, požadujú sa až štyri hodiny.

12:52 Náš premiér Peter Pellegrini je z útokov na Srí Lanke zdesený, vyjadril úprimnú sústrasť. „Som zdesený z tej obrovskej a koncentrovanej nenávisti, ktorá dokáže niekoho priviesť k takýmto ohavným činom. Strata každého ľudského života bolí, ale smrť toľkých ľudí len pre akési zvrátené presvedčenie sa vymyká ľudskému chápaniu,“ napísal na sociálnej sieti.

12:30 Tamojšie médiá uvádzajú, že polícia dostala už pred desiatimi dňami informáciu o hroziacich útokoch na kresťanské ciele.

12:27 Srílanský armádny hovorca oznámil, že bezpečnosť hlavného mesta posilní 300 vojakov. Všetky vojenské jednotky dostali príkaz nasadiť dostatok ľudí na zaisteniu bezpečnosti po celej krajine. Do vyšetrovania dnešných udalostí sa zapojila aj vojenská rozviedka.

12:08 Vyšetrovateľom sa už poradilo identifikovať útočníkov. Podľa miestneho ministra obrany Ranila Wickremesinghera explózie vykonali náboženskí extrémisti. Posledné dva výbuchy majú údajne na svedomí atentátnici, ktorí unikali z pôvodného miesta činu.

11:42 Bol ohlásený ďalší, dnes už ôsmy výbuch, z obytného komplexu na severnom predmestí Kolomba. Vláda vyhlásila dvanásťhodinový zákaz vychádzania. Na pondelok a utorok ohlásila tiež voľné dni. Vláda nechala zablokovať hlavné sociálne siete.

Srí Lanka.
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA/AP)

11:36 Svetoví politici krviprelievanie na Srí Lanke odsúdili. „Bola to hrôza a smútok, keď som počul, že bombové útoky na Srí Lanke stáli životy toľkých ľudí,“ napísal na Twitteri predseda EÚ Jean-Claude Juncker. Za "naozaj otrasné" označila útoky britská premiérka Theresa Mayová. „Musíme stáť pri sebe, aby sme zaistili, že nikto nebude musieť vyznávať svoju vieru v strachu,“ zdôraznila Mayová v tweete. „Ostro odsudzujem hrozné výbuchy na Srí Lanke. V našom regióne nie je miesto pre takéto barbarstvo. India je solidárna s ľudom Srí Lanky. V duchu som s rodinami pozostalých a modlím sa za zranených,“ napísal na Twitteri indický premiér Narendra Modi.

11:15 Bilancia obetí stúpla. Dovedna zahynulo už viac ako 180 ľudí, pričom 35 z nich sú cudzinci. Ďalších vyše 400 ľudí utrpelo zranenia.   

11:13 Došlo k ďalšiemu výbuchu, hlásia dvoch mŕtvych. Ide o v poradí siedmu explóziu.

10:53 Zatiaľ sa zdá, že medzi obeťami Slováci nie sú. „Po nedeľnej sérii výbuchov na Srí Lanke sa pracovníci nášho zastupiteľského úradu v Dillí spojili s naším honorárnym konzulom ako aj s tamojšími úradmi a preverujú, či sa medzi obeťami a zranenými nachádzajú občania SR. Žiadna z doteraz získaných informácií takúto skutočnosť nepotvrdila,“ uviedol to tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR s tým, že situáciu bude rezort aj naďalej sledovať. 

Dnešné pravdepodobne teroristické útoky neprežilo množstvo ľudí. Medzi cudzincami, ktorí pri výbuchoch zahynuli, sú občania USA, Británie a Holandska, uviedol tamojší policajný zdroj. Terčom útokov, ktoré sa odohrali súčasne behom pol hodiny, boli tri katolícke kostoly a tri luxusné hotely na Srí Lanke.

Agentúra AP s odvolaním sa na bezpečnostného činiteľa napísala, že šlo o simultánne výbuchy. Bezpečnostný činiteľ, ktorý nechcel byť menovaný, uviedol, že najmenej dva výbuchy majú zrejme na svedomí samovražední atentátnici.

Srí Lanka.
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA/AP)

Podľa prezidenta Andreja Kisku je útok prejavom nenávisti nielen proti nevinným kresťanom, ale proti celému ľudstvu.

Tragická udalosť zasiahla aj šéfa parlamentu Andreja Danka.

Príčina explózií je zatiaľ nejasná. Jedným z postihnutých miest je kostol svätého Antona na severe hlavného mesta Kolomba, druhým kostol svätého Šebestiána v meste Negombo severne od metropoly. Väčšina obyvateľov Negomba sa hlási ku katolíckej viere. Ďalší výbuch nastal v kostole v meste Madakalapuwa. Podľa agentúry AFP boli v čase výbuchu v kostoloch ľudia, ktorí sa zhromaždili na veľkonočnú omšu. Ide o miesta hojne navštevované turistami.

Srí Lanka.
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: TASR/AP)

Podľa serveru Onlaka pri útokoch v Kolombe zomrelo 40 ľudí. Napadnuté boli tri päťhviezdičkové hotely Shangri-La, Cinnamon Grand a Kingsbury. V kostole sv. Šebestiána severne od metropoly je podľa tohto zdroja 93 mŕtvych, v meste Batticaloa na východe Srí Lanky evidujú 27 obetí. Útok je hlásený aj z kostola sv. Antona na kolombskom predmestí Kotahena. Nie je jasné, koľko obetí bolo v hoteloch.

Hotel Shangri-la po útoku.
Zobraziť galériu (13)
Hotel Shangri-la po útoku.  (Zdroj: TASR/AP)

K útokom, vykonaným na Veľkonočnú nedeľu, kedy si kresťanský svet pripomína Kristovo zmŕtvychvstanie, sa zatiaľ nikto neprihlásil. Arcibiskup z Kolomba kardinál Randžit vyzval občanov, aby nepodľahli panike. Kondoloval rodinám obetí a vyzval občanov, aby darovali krv pre zranených. Obrátil sa tiež na lekára s výzvou, aby sa všetci dostavili na pracovisko, aj keď je sviatok.

Srí Lanka.
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: TASR/AP)

Srílanský premiér zvolal bezpečnostnú radu, polícia zastavila na príkaz generálneho policajného inšpektora vydávanie priepustiek personálu. Minister školstva oznámil, že v pondelok a utorok zostanú školy zatvorené.

Prezident Maithripala Sirisena vyzval verejnosť, aby zachovala pokoj. Vydal bezpečnostným zložkám príkaz útoky vyšetriť a vinníkov potrestať.

Viac o téme: HotelVýbuchSrí LankaKostol
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu