Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Útoky na kostoly a mešity v priebehu rokov: Pre svoju vieru umierali stovky ľudí

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP)

KOLOMBO - Na najmenej 156 mŕtvych a minimálne 400 zranených stúpol počet obetí ôsmich výbuchov, ku ktorým došlo v nedeľu v katolíckych kostoloch a luxusných hoteloch na Srí Lanke.

Prinášame vám výberovú chronológiu útokov v kostoloch a mešitách za posledných päť rokov.

29. mája 2014 – Stredoafrická republika
Najmenej 30 obetí na životoch si vyžiadal útok moslimských radikálov na ohradený priestor rímskokatolíckeho kostola v Bangui, hlavnom meste Stredoafrickej republiky (SAR). Na pozemku Kostola Panny Márie Fatimskej hľadali stovky civilistov útočisko pred násilím, ktoré vládlo v uliciach metropoly. Pri následkom odvetnom útoku na mešitu zomrelo ďalších 15 ľudí.

30. januára 2015 - Pakistan
Počet obetí výbuchu, ktorý otriasol preplnenou šiitskou mešitou v meste Šikárpur na juhu Pakistanu, dosiahol 49, pričom ďalších 31 osôb so zraneniami hospitalizovali.

15. marca 2015 – Pakistan
Samovražední bomboví útočníci sa odpálili pri dvoch kresťanských kostoloch vo východopakistanskom meste Láhaur, keď boli práve vo vnútri zhromaždení veriaci. Pri atentátoch zahynulo 14 ľudí.

18. júna 2015 – USA
Deväť ľudí prišlo o život pri streľbe v americkom meste Charleston, kde belošský útočník spustil paľbu v afroamerickom kostole. Podľa polície išlo zrejme o zločin z nenávisti, v kostole sa v čase útoku konalo modlitebné zhromaždenie. Osem obetí zahynulo priamo na mieste a deviata zomrela po prevoze do nemocnice.

26. júna 2015 - Kuvajt 
Na 25 mŕtvych a 202 zranených stúpol počet obetí bombového útoku samovražedného atentátnika, ku ktorému došlo v šiitskej mešite imáma Sádika v Kuvajte.

24. septembra 2015 - Jemen
Najmenej 25 obetí na životoch a vyše 30 zranených si v jemenskej metropole Saná vyžiadali útoky dvoch samovražedných atentátnikov, ktorí odpálili nálože v mešite spravovanej duchovnými blízkymi k povstaleckým húsíom hlásiacim sa k šiitskej vetve islamu.

26. júla 2016 – Francúzsko
Rukojemnícka dráma v kostole vo francúzskom meste Saint-Etienne-du-Rouvray, kde dvaja útočníci ozbrojení nožmi zadržiavali viacero ľudí, si vyžiadala tri ľudské životy. Okrem útočníkov, ktorý polícia zneškodnila, zahynul pri útoku aj 92-ročný katolícky kňaz.

Útoky na kostoly a
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

25. februára 2016 - Irak
Najmenej 15 mŕtvych a 50 zranených bola bilancia dvojitého bombového útoku v Bagdade, ktorého terčom sa stala šiitská mešita v tamojšej štvrti Šuala.

11. decembra 2016 – Egypt
 Bombový útok v hlavnej koptskej katedrále v Káhire si vyžiadal 25 obetí na životoch a 35 zranených. Väčšina obetí boli ženy a deti.

30. januára 2017 - Kanada
Šesť ľudí prišlo o život a ďalších osem osôb utrpelo zranenia pri streľbe počas modlitieb v mešite v kanadskom meste Québec. Zastrelení boli vo veku približne od 35 do 70 rokov,

9. apríla 2017 – Egypt
Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí vyhlásil trojmesačný mimoriadny stav ako odpoveď na bombové útoky na dva koptské kostoly v mestách Tanta a Alexandria. Útoky si vyžiadali najmenej 45 mŕtvych, k zodpovednosti za ne sa prihlásili militanti zo sinajskej odnože extrémistickej organizácie Daeš.

26. mája 2017 – Egypt
Pri útoku maskovaných ozbrojencov v uniformách na autobus prepravujúci koptských kresťanov v Egypte v provincii Minjá prišlo o život 28 ľudí vrátane dvoch detí, ďalších 22 osôb utrpelo zranenia. Asi desiatka útočníkov, ktorí mali k dispozícii tri motorové vozidlá, prepadla autobus, smerujúci do kláštora sv. Samuela v provincii Minjá.

1. augusta 2017 - Afganistan
Na 29 mŕtvych a 64 zranených stúpol počet obetí samovražedného bombového útoku, ku ktorému došlo v šiitskej mešite v meste Herát ležiacom na západe Afganistanu.

6. augusta 2017- Nigéria
Najmenej 11 ľudí zahynulo a ďalších 18 utrpelo zranenia po tom, ako neznámi ozbrojenci zaútočili na kostol na juhovýchode Nigérie.

5. novembra 2017 – USA
Texaský guvernér Greg Abbott potvrdil 26 mŕtvych a 20 zranených po streľbe v kostole s najväčším počtom obetí v histórii amerického štátu Texas. Útok osamelého strelca sa odohral v prvom baptistickom kostole v obci Sutherland Springs, ležiacej na území okresu Wilson, približne 48 kilometrov juhovýchodne od veľkomesta San Antonio. Obeťami boli osoby vo veku od päť do 72 rokov.

24. novembra 2017 - Egypt

Až 309 obetí si vyžiadal útok, ku ktorému došlo na severe egyptského polostrova Sinaj, kde páchatelia v piatok odpálili výbušné zariadenia a spustili paľbu na veriacich pri šiitskej mešite.

V káhirskej mešite ležia
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

29. decembra 2017 – Egypt
Najmenej deväť ľudí zahynulo pri útoku na koptský kostol, ku ktorému došlo v južnej časti egyptskej metropoly Káhira. 

2. januára 2018 – Nigéria
Životy 17 ľudí si vyžiadal na juhu Nigérie útok strelnými zbraňami, ktorého terčom boli návštevníci kostola bezprostredne po skončení novoročnej bohoslužby.

3. januára 2018 – Nigéria
Najmenej desať ľudí zabil v stredu na severe Nigérie samovražedný útočník, ktorý počas skorých ranných modlitieb vošiel do mešity a odpálil výbušninu.

24. januára 2018 – Líbya
Najmenej 27 ľudí zahynulo a 32 ďalších utrpelo zranenia pri výbuchoch náloží umiestnených v dvoch autách v meste Benghází na východe Líbye. K explóziám došlo neďaleko mešity v centre mesta v čase, keď sa veriaci vracali z modlitieb.

13. mája 2018 – Indonézia
Najmenej deväť ľudí zahynulo a desiatky ďalších utrpeli zranenia pri sérii bombových útokov, ktorých terčom sa stali tri kostoly v indonézskom meste Surabaja. Jednu z bômb odpálil samovražedný útočník vydávajúci sa na jedného z veriacich.

Na snímke trosky pred
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/AP/Trisnadi)


3. augusta 2018 - Afganistan
Najmenej 39 mŕtvych a 80 zranených si vyžiadal samovražedný bombový útok, ku ktorému došlo v šiitskej mešite v meste Gardéz v provincii Paktijá ležiacej na východe Afganistanu.

27. januára 2019 – Filipíny
Dvojitý bombový útok na katedrálu na ostrove Jolo si vyžiadal najmenej 21 mŕtvych a vyše 100 zranených. Prvá bomba explodovala vnútri Katedrály Panny Márie Karmelskej počas omše. Predpokladá sa, že bola nastražená na jednej z lavíc v kostole.

15. marca 2019 – Nový Zéland
Až 49 obetí si vyžiadala streľba v dvoch mešitách v novozélandskom meste Christchurch. Podozrivý zverejnil na sociálnych sieťach svoj manifest, v ktorom sa identifikoval ako Brandon Tarrant, a povedal, že chcel pomstiť útoky, ktoré spáchali moslimovia v Európe.

Útoky na kostoly a
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/AP/Mark Baker)

Viac o téme: KostolTerorizmusMešitaútoky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu