Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Pozor, v Taliansku sa chystá veľká zmena pre vodičov: Hrozia obrovské pokuty za tento hriech

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: profimedia.sk)

RÍM - V Taliansku sa chystá razantné sprísnenie zákona o cestnej premávke. Tomu, kto bude pri jazde používať mobilný telefón, má hroziť pokuta až 1700 eur a tiež odobratie vodičského oprávnenia na týždeň až dva mesiace, napísal server The Local. Prepracovaný zákon ešte nevošiel do platnosti, tento týždeň ho dostali na posúdenie ministri a poslanci o ňom budú hlasovať v máji.

Policajti si podali cestných pirátov: FOTO Jeden išiel na vraku, druhý chľastal!

Nové pravidlo sa týka "chytrých telefónov, notebookov, tabletov a podobných zariadení", pri ktorých používaní dáva vodič jednu, alebo dokonca obe ruky z volantu. Tí, ktorí sa previnia opakovane, môžu podľa plánovanej zmeny dostať pokutu až 2588 eur a prísť o vodičský preukaz na štvrť roka.

Teraz sa vodič, ktorý počas jazdy telefonuje alebo píše textovú správu, môže dočkať pokuty od 161 do 467 eur. Vyššie pokuty sa tiež plánujú za parkovanie na vyhradených miestach. Neoprávnené zabratie miesta pre invalidov bude stáť až 647 eur a odňatie bodov z vodičskej karty. O body tiež môže vodič prísť, ak vozidlo zaparkuje na miesto vyhradené pre nabíjanie elektrických áut.

Falošné hovory z aplikácie
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Thinkcstock.com)

Parkovacích miest zadarmo sa pre zmenu dočkajú tehotné ženy a rozšíri sa aj počet parkovacích miest pre rodičov s deťmi mladšími ako 12 mesiacov. Zrejme sa tiež zruší povinné používanie svetiel vo dne.

Novela zákona obsahuje rad ďalších sprísnených pravidiel. Počíta sa napríklad s viacerými kontrolami zameranými na to, či vodič nekonzumoval alkohol alebo inú drogu. Postih bude tvrdší a tomu, kto odmietne test podstúpiť, hrozí pokuta 422 až 1697 eur.

Vodiči sa cez Bratislavu rútili závratnou rýchlosťou: FOTO Šokujúce odhalenie polície

Podľa talianskeho štatistického úradu policajti na Apeninskom polostrove najčastejšie postihujú prekračovanie maximálnej povolenej rýchlosti a používanie mobilného telefónu za jazdy.

Viac o téme: TelefónVodičský preukazCestný zákonPokuta TalianskoTelefonovania
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu