Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Skaza symbolu Francúzska: Prvé FOTO a VIDEO spáleného interiéru katedrály Notre-Dame

Zobraziť galériu (36)
(Zdroj: sita/tasr/ap)

PARÍŽ - Včera podvečer zažili v jednej z európskych metropol obrovský šok. Ikonická katedrála Notre-Dame začala krátko pred siedmou horieť. Postupne padla veža i strecha. Francúzi i celý svet boli pri pohľade na obrazy horiacej skazy zhrození. Krátko pred polnocou sa však hasičom podarilo požiar pomaly dostávať pod kontrolu. Pre tisícky ľudí po celom svete je to však obrovská kultúrna strata.

- ikonická katedrála Notre-Dame začala horieť v pondelok podvečer

- na mieste došlo ku kolosálnym škodám, príčina požiaru zatiaľ nie je známa

- pre Francúzsko i svet ide o obrovskú kultúrnu stratu

- požiar začali hasiči dostávať pod kontrolu krátko pred polnocou 

- dve hlavné zvonové veže sa podarilo zachrániť

- v utorok predpoludním požiar úplne uhasili

NAŽIVO z Paríža


MIMORIADNY ONLINE Parížska katedrála Notre-Dame je v plameňoch, VIDEO hroznej skazy


Ďakujeme, že ste boli s nami ONLINE.

Skaza symbolu Francúzska: Prvé
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: SITA/AP/Benoit Moser/BSPP)

12:36 Vyšetrovanie príčin požiaru zatiaľ nedáva žiadny dôvod domnievať sa, že oheň bol založený úmyselne. Informoval o tom dnes parížsky prokurátor Rémy Heitz. Podľa neho teraz na prípade pracuje vyše 50 ľudí a tí stále predpokladajú, že oheň spôsobila bližšie nešpecifikovaná nehoda.

Skaza symbolu Francúzska: Prvé
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: TASR/AP/Christophe Ena)

12:30 Výrazne poškodená je konštrukcia chrámu a takmer úplne je zničený krov, pričom niektoré dubové väzníky pochádzali z doby stavby katedrály, teda zo 13. storočia. Zrútila sa aj časť klenby v oblasti chóru a 93 metrov vysoká veža nad krížením lodí, uviedol veliteľ hasičov. Naopak dve hlavné veže pri vchode do katedrály nakoniec oheň nezničil. Okrem poškodenia ohňom a vysokými teplotami, ktoré dosahovali až 800 stupňov Celzia, utrpelo vnútorné vybavenie aj kvôli dymu a vode počas hasenia.

Skaza symbolu Francúzska: Prvé
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: TASR/AP/Christophe Ena)

12:28 Francúzsky prezident Emmanuel Macron kvôli požiaru parížskej katedrály pozastavil kampaň svojho hnutia Republika v pohybe (LREM) pred májovými voľbami do Európskeho parlamentu. Informovala o tom dnes na twitteri exministerka Nathalie Loiseauová, ktorá stojí na čele kandidátky.

Skaza symbolu Francúzska: Prvé
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: TASR/AP/Philippe Wojazer/Pool)

12:07 Organ, ktorý sa nachádza v parížskej katedrále Notre-Dame, je po pondelkovom zničujúcom požiari neporušený, uviedol zástupca parížskej starostky Emmanuel Gregoire. Je to pritom jeden z najznámejších a najväčších organov na svete, ktorý sa pýši asi osemtisíc píšťalami. V tridsiatych rokoch 18. storočia ho zhotovil Francois Thierry.

Skaza symbolu Francúzska: Prvé
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: SITA/AP/Christophe Ena)

11:32 Fanatici teroristickej organizácie Islamský štát (Daeš) sa vyžívajú v zničení Notre-Dame. Tento plagát podľa Konzorcia pre výskum a analýzu terorizmu vytvorila al-Muntarisova skupina. Píše sa v ňom, že je čas rozlúčiť sa s "vaším oratórnym polyteizmom".

Skaza symbolu Francúzska: Prvé
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: Terrorism Research & Analysis Consortium)

11:05 Ruský prezident Putin označil požiar za tragédiu, ktorá spôsobila bolesť v srdciach všetkých Rusov. Šéf Bieleho domu Trump vyhlásil, že katedrála je "jedným z najväčších svetových pokladov". Podľa libanonského premiéra Saada Harírího je požiar "tragédiou pre ľudstvo".

Skaza symbolu Francúzska: Prvé
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: SITA/AP/Benoit Moser/BSPP)

11:02 "Zamestnanci Notre-Dame, architekti, pracovníci ministerstva kultúry sa zmobilizovali, aby hasičom objasnili, aká diela bolo treba zachrániť za každú cenu," povedal stanici RTL námestník ministra vnútra Laurent Nuñez.

Skaza symbolu Francúzska: Prvé
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: SITA/AP/Kamil Zihnioglu)

10:42 Pápež František sa pomodlil za Francúzov ako i za všetkých ľudí podieľajúcich sa na hasení rozsiahleho požiaru. Informovala o tom agentúra APA s odvolaním sa na hovorcu Vatikánu Alessandra Gisottiho, ktorý to oznámil na Twitteri.

10:39 Britský denník The Times vyšiel dnes s titulkom "Boj o záchranu Notre-Dame". "Len päť hodín trvalo, aby bola zdevastovaná katedrála stará 855 rokov," napísal tiež denník The Times. Aj denník The Daily Telegraph zverejnil na titulnej stránke horiacu katedrálu a pripojil titulok "Paríž plače pre svoju milovanú pani".

10:32 Srdce v plameňoch, tragédia, katastrofa, šok pre národ - také slová sa dnes objavujú v titulkoch článkov francúzskych denníkov. O tragédii píšu aj zahraničné denníky, niektoré hovoria aj o zničení kultúrneho symbolu Európy.

Skaza symbolu Francúzska: Prvé
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: TASR/AP/Thibault Camus)

10:27 Škody na deväťstoročnej pamiatke sú značné. Generálny vikár parížskej arcidiecézy Philippe Marsset, ktorý smel dovnútra kostola v noci nahliadnuť, opísal, že priestor vyzerá ako po bombardovaní. "Je to 850 rokov, čo bol tento chrám postavený, prečkal vojny, prečkal bombardovanie, prečkal všetko," citovala šokovaného katolíckeho hodnostára agentúra AFP.

10:22 Požiar katedrály je veľkou ranou nielen pre Francúzsko. Na sociálnej sieti to uviedla ministerka kultúry Ľubica Laššáková (Smer-SD). Osobne vyjadrila podporu francúzskemu ministrovi kultúry Franckovi Riesterovi a ponúkla mu pomoc v rámci možností a odborných kapacít. "Pred pár týždňami som navštívila Paríž a mala som možnosť pozrieť si aj viaceré historické skvosty. O to smutnejšie som sledovala obrovské plamene, ktoré pohltili katedrálu Notre-Dame," skonštatovala Laššáková. Ľútosť nad požiarom vyjadrili aj minister obrany Peter Gajdoš (SNS) či minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd).

Skaza symbolu Francúzska: Prvé
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: SITA/AP/Christophe Ena)

10:00 Požiar v parížskej katedrále Notre-Dame sa podarilo úplne uhasiť. Uviedol to veliteľ zásahu Gabriel Plus. Na mieste ďalej bude hliadkovať zhruba stovka hasičov, ktorí budú dohliadať na bezpečnosť požiariska a zamerajú sa na statiku stavby. Ich úlohou bude takisto zaznamenať spolu s odborníkmi presný rozsah škôd a zaistiť bezpečný prevoz cenných artefaktov z chrámu.

Skaza symbolu Francúzska: Prvé
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: SITA/AP/Kamil Zihnioglu)

09:57 Predseda Európskej rady Donald Tusk vyzval všetkých 28 členských štátov Únie, aby pomohli Francúzsku obnoviť katedrálu Notre-Dame.

09:54 Posledné zábery krátko pred požiarom! Pomocou žeriavu zachraňovali vzácne sochy.

09:44 V katedrále Notre-Dame sa po smrti prezidenta Charlesa de Gaulla slúžila zádušná omša a takisto tam 31. mája 1980 celebroval slávnostnú omšu pápež Ján Pavol II. pri svojej návšteve Francúzska. Do tragického požiaru katedrálu navštevovalo ročne okolo 13 miliónov ľudí. Na dve hlavné veže mohli návštevníci katedrály vystúpiť a obdivovať Paríž z vtáčej perspektívy.

Skaza symbolu Francúzska: Prvé
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: SITA/AP/Christophe Enaa)

Skaza symbolu Francúzska: Prvé
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: SITA/AP/Kamil Zihnioglu)

09:36 Overený zoznam zachránených umeleckých diel zatiaľ neexistuje, o osude niektorých artefaktov sa navyše stále vedú debaty. Stále napríklad nie je jasné, či požiar prežili rozetové vitrážové okná na západnej a južnej fasáde. Nie sú ani správy o tom, či spolu s tŕňovou korunou boli z horiacej stavby vynesené aj ďalšie uctievané relikvie ako napríklad úlomok z Kristovho kríža a klinec. Nikto doteraz nepotvrdil ani to, či je v poriadku socha Madony s dieťaťom zo 14. storočia či portrét Tomáša Akvinského zo 17. storočia. Záchranené predmety sú zhromažďované na parížskej radnici.

09:26 Parížky hasičský zbor napísal na Twitteri, že konštrukcia katedrály bola zachránená, rovnako ako aj umelecké diela, ktoré sa podarilo dostať do bezpečia. Zároveň pochválila spoluprácu s ostatnými službami štátu počas deväťhodinového hasenia pekla.

09:16 Rodina Arnaultovcov a ich koncern LVMH venuje na obnovu požiarom zničenej katedrály 200 miliónov eur. Informovala o tom agentúra AFP. Majiteľ LVMH Bernard Arnault patrí podľa časopisu Forbes medzi päticu najbohatších ľudí sveta. LVMH pôsobí v mnohých sektoroch predaja luxusného tovaru a vlastní okolo 70 značiek, vrátane módnych Fendi, Givenchy a Louis Vuitton, šampanské Dom Pérignon, šperky a hodinky Bvlgari a Hublot či reťazec parfumérií Sephora.

Skaza symbolu Francúzska: Prvé
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: TASR/AP/Philippe Wojazer/Pool)

08:56 Jordan Doleyovú, ktorá je podľa CNN v Paríži na svadobnej ceste, vytiahol z hotelovej postele v utorok v skorých ranných hodinách nezvyčajný hluk. Z okna uvidela, ako ľudia kráčajú po brehu Seiny smerom k Notre-Dame a spievajú hymnu.

08:53 Prezident Andrej Kiska poslal do Francúzska sústrastný telegram a chce sa pridať k národnej zbierke na obnovu katedrály Notre-Dame. Informoval o tom na svojom facebooku. "Skaza katedrály Notre-Dame pri požiari je národná tragédia, ktorá zasiahla nielen Francúzov, ale celú Európu, celý svet. Je to akoby zomreli milióny príbehov nás všetkých, ktorí sme sa toho posvätného miesta mohli dotknúť," napísal Kiska.

08:47 Cathy Widawska, ktorá žje v Paríži už 15 rokov, povedala CNN, že kráčala pozdĺž Rue de Rivoli v centre mesta neďaleko radnice, keď videla, že zo strechy katedrály vychádza „trochu dymu“. O 15 až 20 minút neskôr bolo vidno plamene a išlo o veľmi agresívny požiar. "Nie je to len katedrála, je to pamiatka, ikona tunajších ľudí. Je to srdce a duša Paríža. Je ťažké vidieť ju spálenú," uviedla.

Skaza symbolu Francúzska: Prvé
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: TASR/AP/Thibault Camus)

08:30 Podľa odborníkov bolo pri hasení najväčším problémom dostať sa k dreveným strešným trámom. Návrhy amerického prezidenta Donalda Trumpa na Twitteri, že by mohli pomôcť lietajúce vodné cisterny, boli považované za nereálne. Zhadzovanie vody by totiž mohlo oslabiť konštrukciu katedrály a viesť k ďalším škodám na vedľajších budovách. Informovala televízia CNN.

08:15 Smutné prebudenie, pohľad na slávnu katedrálu v utorok ráno.

Skaza symbolu Francúzska: Prvé
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: SITA/AP/Kamil Zihnioglu)

Skaza symbolu Francúzska: Prvé
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: SITA/AP/Kamil Zihnioglu)

08:10 Počas Veľkej francúzskej revolúcie v roku 1793 bola katedrála zničená a vyrabovaná, drahé kovy na oltároch boli roztopené a katedrálu revolucionári vysvätili ako chrám rozumu. Rozbili všetkých 28 sôch biblických kráľov na priečelí budovy, pretože ich považovali za kráľov francúzskych. Zničený bol aj arcibiskupský palác, ktorý bol súčasťou objektu.

Skaza symbolu Francúzska: Prvé
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: TASR/AP/Thibault Camus)

07:57 Príčina požiaru doteraz nie je známa a vyšetrovanie pokračuje. Oznámil to dnes na tlačovej konferencii priamo pri poškodenom objekte námestník francúzskeho ministra vnútra Laurent Núñez. Podľa neho plamene doteraz neboli úplne zlikvidované, ale oheň je pod kontrolou. Podľa neho je teraz otázkou, do akej miery bola narušená konštrukcia stavby. To majú posúdiť statici a architekti, ktorí rozhodnú, či hasiči môžu vstúpiť do katedrály, aby v hasení pokračovali priamo tam.

Skaza symbolu Francúzska: Prvé
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: TASR/AP/Philippe Wojazer/Pool)

07:55 Z týchto fotografií sa až tisnú slzy do očí.

Skaza symbolu Francúzska: Prvé
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: TASR/AP/Philippe Wojazer/Pool)

Skaza symbolu Francúzska: Prvé
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: TASR/AP/Philippe Wojazer/Pool)

07:50 Práve pre svoj unikátny prechod od neskoro románskej ku gotickej architektúre patrí katedrála k skvostom európskej stredovekej architektúry. Jej mohutné a vznešené priečelie delia piliere na tri časti, vodorovne je rozdelené na dve galérie. V spodnej sa nachádzajú tri impozantné hlboké portály – portál Svätej Panny Márie, portál Posledného súdu a portál Svätej Anny, nad ktorými je tzv. Galéria kráľov s 28 sochami kráľov Izraela a Judey.

07:33 Katedrálu postavili na mieste, ktoré slúži už 2000 rokov náboženským kultom. V 4. storočí tam stál galsko-rímsky chrám zasvätený Jupiterovi, neskôr v 6. storočí kresťanská bazilika. O výstavbe katedrály rozhodol parížsky biskup Maurice de Sully v roku 1159, základný kameň položili v roku 1163. Stavba sa začala budovaním chóru, neskôr pribudli chrámové lode a priečelie, ktoré sa podarilo dokončiť v roku 1200. V roku 1245 dobudovali dve veže a po nich stavba pokračovala konštrukciou kaplniek v chrámových lodiach a v chóre. Touto úlohou bol poverený architekt Jean de Chelles. Okolo roku 1250 dokončili priečelie na severnom ramene priečnej lode, po ďalších ôsmich rokoch sa začala stavba priečelia južného ramena. Celú katedrálu sa podarilo dostavať v roku 1345, po 182 rokoch.

Skaza symbolu Francúzska: Prvé
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: TAR/AP/Christophe Ena)

07:15 Český kardinál a pražský arcibiskup Dominik Duka uviedol: "S nemým smútkom v srdci sledujem skazu parížskej katedrály Notre-Dame. Ide o jednu z najväčších európskych kultúrnych strát od zničenia starobylého benediktínskeho opátstva v Monte Cassine. Stredoveké katedrály, medzi ktoré patrí aj parížska Notre-Dame, vyrastajú v symbióze s univerzitnými katedrami a formujú spoločnosť, ktorú charakterizujú dve slová: viera a česť."

7:07 Newyorská nezisková organizácia French Heritage Society, ktorá sa venuje ochrane francúzskych architektonických a kultúrnych pokladov, spustila v pondelok internetové stránky s cieľom získať peniaze na obnovu katedrály. Na internetových stránkach pre organizovanie pomoci dobrovoľných darcov GoFundMe sa v pondelok začalo viac ako 50 kampaní na pomoc v súvislosti s požiarom katedrály, uviedol hovorca prevádzkovateľa stránok John Coventry.

Skaza symbolu Francúzska: Prvé
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: TASR/AP/Thibault Camus)

6:27 Notre-Dame figuruje v klasickom románe "Chrám Matky Božej v Paríži" od Victora Huga z roku 1831. Jeho najslávnejšie filmové spracovanie pochádza z roku 1956 s Anthonym Quinnom v úlohe Quasimoda a Ginou Lollobrigidou v úlohe Esmeraldy. V roku 1996 sa príbeh dočkal i muzikálového animovaného spracovania z produkcie Walta Disneyho.

Skaza symbolu Francúzska: Prvé
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Thibault Camus)

6:34 Macron ocenil odvahu zasahujúcich hasičov, ktorým sa medzitým podarilo dostať požiar pod kontrolu, a dodal, že spustí medzinárodnú zbierku na obnovu katedrály. "Francúzi to očakávajú," zakončil prezident svoj prejav po boku parížskej starostky Anne Hidalgovej a parížskeho arcibiskupa Michela Aupetita.

6:31 "To, čo sa stalo dnes v noci katedrále Notre-Dame, je obrovskou tragédiou," vyhlásil 41-ročný prezident, podľa ktorého je katedrála "epicentrom nášho života" a chrámom "všetkých Francúzov" - veriacich i neveriacich.

Skaza symbolu Francúzska: Prvé
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Diana Ayanna)

6:29 Podľa jeho slov sa katedrála "vyhla najhoršiemu" vďaka práci hasičov, ktorí hodiny bojovali s plameňmi v úsilí zachrániť dve hlavné zvonové veže, fasádu a celkový skelet stavby. Macron ďalej vyhlásil, že na obnovu poškodených a zničených častí chrámu budú povolaní "tí najtalentovanejší" experti a pamiatkari.

Skaza symbolu Francúzska: Prvé
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: SITA/Philippe Wojazer/Pool via AP)

6:27 Francúzsky prezident Emmanuel Macron prisľúbil, že parížska katedrála Notre-Dame, ktorá v pondelok večer vyhorela, bude zreštaurovaná. "Spoločne znovu postavíme Notre-Dame," vyhlásil pred poškodeným chrámom šéf Elyzejského paláca, ktorého citovala tlačová agentúra AFP.

6:25 Vatikánsky hovorca Alessandro Gisotti na margo ničivého požiaru katedrály podľa tlačovej agentúry DPA uviedol: "Vyjadrujeme našu solidaritu s francúzskymi katolíkmi a ľudom Paríža. Modlíme sa za hasičov a ďalších, ktorí robia všetko, čo je v ich silách, aby zvládli túto dramatickú situáciu."

Pápež František a vatikánsky hovorca Alessandro Gisotti
Zobraziť galériu (36)
Pápež František a vatikánsky hovorca Alessandro Gisotti  (Zdroj: SITA/AP Photo/Alessandra Tarantino)

6:22 Chrám vyplienili v 16. storočí protestantskí hugenoti a koncom 18. storočia bol opäť poškodený počas francúzskej revolúcie. Neskôr sa v ňom Napoleon Bonaparte korunoval za cisára Francúzska. Masívne zvony katedrály v roku 1944 oznamovali oslobodenie mesta od nacistov, v roku 1970 bol chrám dejiskom pohrebu štátnika Charlesa de Gaullea.

6:19 Požiar, ktorý zúril viac než osem hodín, môže podľa francúzskych médií súvisieť z renovačnými prácami na streche a sanktusníku - štíhlej vežičke nad presbytériom kostola na hrebeni strechy hlavnej chrámovej lode. Pôvodne stredoveký sanktusník bol opätovne osadený počas kritizovanej obnovy katedrály architektom Eugenom Violletom-le-Ducom v 19. storočí.

Archívna fotografia Notre-Damu z 18. apríla 1967
Zobraziť galériu (36)
Archívna fotografia Notre-Damu z 18. apríla 1967  (Zdroj: SITA/AP)

6:16 Vrchný administratívny duchovný katedrály Patrick Chauvet potvrdil, že z vnútrajška chrámu sa podarilo zachrániť tŕňovú korunu, ktorú mal údajne pred svojím ukrižovaním na hlave Ježiš Kristus, ako aj tuniku francúzskeho kráľa Ľudovíta IX. z 13. storočia. Hasiči však nedokázali včas vyniesť niekoľko veľkých obrazov, dopĺňa tlačová agentúra DPA.

Skaza symbolu Francúzska: Prvé
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Christophe Ena)

6:13 S požiarom 850-ročnej katedrály bojovalo pomocou prúdov vody približne 400 hasičov, zatiaľ čo sa okoloidúci ticho prizerali spoza policajných kordónov. Jej hlavné zvonové veže sa v jednom štádiu požiaru nachádzali v ohrození.

6:10 Rozsiahly požiar, ktorý v pondelok večer zachvátil katedrálu Notre-Dame (Chrám Matky Božej) v Paríži, sa hasičom podarilo v priebehu noci dostať pod kontrolu. Informuje o tom tlačová agentúra AFP. "Požiar je úplne pod kontrolou. Je čiastočne uhasený; treba ešte zlikvidovať reziduálne ložiská ohňa," uviedol hovorca miestnych hasičov po ich niekoľkohodinovom boji s plameňmi devastujúcimi túto 850-ročnú pamiatku.

Skaza symbolu Francúzska: Prvé
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: SITA/Philippe Wojazer/Pool via AP)

6:06 Francúzsky podnikateľ a miliardár Francois-Henri Pinault prisľúbil 100 miliónov eur na renováciu parížskej katedrály Notre-Dame, ktorá v pondelok vyhorela. Informovala o tom tlačová agentúra AFP. Vo vyhlásení Pinault, šéf spoločnosti Kering, ktorá vlastní luxusné módne značky ako Gucci či Yves Saint Laurent, uviedol, že peniaze na "nevyhnutnú celkovú obnovu Notre-Dame" poskytne jeho investičná firma Artémis.

6:04 Starostka francúzskeho hlavného mesta Anne Hidalgová uviedla, že ľudia žijúci neďaleko Notre-Dame boli evakuovaní pre prípad možného zrútenia horiacej stavby. Hidalgová spresnila, že pri záchrannej operácii sa zranil jeden hasič a z interiéru katedrály sa podarilo včas dostať podstatné množstvo vzácnych umeleckých a posvätných predmetov.

Skaza symbolu Francúzska: Prvé
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Diana Ayanna)

6:02 Podľa parížskej prokuratúry vyšetrovatelia považujú požiar, ktorý zničil časť tohto gotického chrámu, za nehodu, pričom predbežne vylúčili možnosť podpaľačstva vrátane teroristických motívov. Polícia bude viesť vyšetrovanie "neúmyselného zničenia spôsobeného požiarom", dodala parížska prokuratúra citovaná tlačovou agentúrou AP.

Skaza symbolu Francúzska: Prvé
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Dominique Bichon)

6:00 Dve hlavné zvonové veže parížskej katedrály Notre-Dame, ktorú v pondelok zachvátil požiar, sú "zachránené a zachované", vyhlásil náčelník miestnych hasičov, ktorého citovala tlačová agentúra AFP.

Skaza symbolu Francúzska: Prvé
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: TASR/AP/Francois Mori)

Kolosálne škody

V parížskej Katedrále Notre-Dame vypukol v pondelok popoludní požiar, ktorý môže súvisieť s prebiehajúcimi renovačnými prácami. Zábery zverejnené na sociálnych sieťach zachytávajú plamene a veľké kúdoly dymu, vychádzajúce zo strechy tohto gotického chrámu v centre Paríža, ktorý je jednou z najnavštevovanejších historických pamiatok v Európe. Požiar začali mať pod kontrolou krátko pred polnocou.

Skaza symbolu Francúzska: Prvé
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: SITA/AP/Francois Mori)

Požiar už zničil strechu a štíhlu vežu nad krížením lodí katedrály a rozšíril sa tiež do vnútrajška hlavnej lode, ako aj na jednu z jej dvoch hlavných veží nad priečelím. Hasiči bojovali proti plameňom zvnútra aj zvonka, podľa hovorcu chrámu však bude zrejme zničené celé drevené zariadenie interiéru. Zástupca parížskej starostky Anne Hidalgovej, Emmanuel Gregoire, vyhlásil, že napriek snahám o záchranu vnútorného vybavenia došlo ku "kolosálnym škodám".

Viac o téme: PožiarParížNotre-Dame
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu