Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Ardernová a Macron organizujú stretnutie: Bojujú proti extrémizmu a terorizmu na internete

Emmaneul Macron
Emmaneul Macron (Zdroj: SITA/Ian Langsdon, Pool via AP)

WELLINGTON - Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová a francúzsky prezident Emmanuel Macron zorganizujú v máji v Paríži stretnutie, ktorého cieľom bude eliminovať ukazovanie násilných činov extrémizmu a terorizmu na internete.

Ardernová v stredu povedala, že spolu s Macronom požiadajú svetových lídrov a šéfov technologických spoločností, aby podporili takzvanú Christchurchskú výzvu (Christchurch Call) pomenovanú po novozélandskom meste, kde počas marcových útokov zomreli desiatky ľudí.

Na detailoch sa podľa premiérky ešte pracuje, a preto ich zatiaľ nezverejnila. Povedala však, že už hovorila s predstaviteľmi spoločností, ako sú Facebook, Twitter, Microsoft či Google, ako aj so svetovými lídrami. Zároveň vyjadrila nádej, že by mohli v tejto záležitosti dospieť ku konsenzu.

Muž, ktorý 15. marca zastrelil vo dvoch mešitách v meste Christchurch 50 ľudí, vysielal útok naživo prostredníctvom sociálnej siete Facebook. Mrazivé 17-minútové video sa na internete šírilo a kým ho Facebook odstránil, stihlo si ho pozrieť množstvo ľudí.

Viac o téme: TerorizmusExtrémizmusInternet Emmanuel MacronJacinda Ardernová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu