Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Jeden z najtemnejších prípadov: FOTO Vatikán začal vyšetrovanie záhadného zmiznutia dievčaťa

Emanuela Orlandiová Zobraziť galériu (3)
Emanuela Orlandiová (Zdroj: SITA/AP)

VATIKÁN - Vatikán prvýkrát začal vlastné vyšetrovanie záhadného zmiznutia dcéry služobníka pápeža Jána Pavla II. Emanuely Orlandiovej v roku 1983. Podľa britského denníka The Guardian by mohlo priniesť prielom v jednom z najtemnejších prípadov v histórii tohto štátu.

V budove Vatikánu našli ľudské pozostatky: Sú možno kľúčom k záhade z roku 1983

Pätnásťročná Orlandiová zmizla po hudobnej výučbe v júli 1983 v Ríme. Oficiálne nie sú o jej zmiznutí známe žiadne konkrétne informácie. Rodina dievčaťa dlhodobo požaduje, aby Vatikán zverejnil dokumentáciu o prípade. Podľa právnej zástupkyne Orlandiovcov tamojšie úrady teraz súhlasili, že prešetria hrob na cintoríne vo Vatikáne. Anonymný tip totiž nahlásil, že by vyšetrovatelia mali preskúmať tamojšiu sochu anjela a smer, ktorým ukazuje.

Jeden z najtemnejších prípadov:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Takmer 40 rokov starý prípad si znovu získal pozornosť vlani v decembri, keď sa pri renovácii jednej z budov diplomatického zastúpenia Vatikánu v Ríme našli dve sady ľudských kostí. Podľa predbežných testov sa ukázalo, že jedny zrejme patrili žene vo veku 30 rokov. Rodina zmiznutej Emanuele si ale chce počkať až na výsledky testov DNA. Podľa jednej z teórií vyšetrovania bola dievčina unesená a zadržiavaná proti svojej vôli niekoľko rokov. Zdroj talianskych médií ale tvrdí, že nájdené kosti sú príliš staré na to, aby súviseli so zmiznutím Orlandiovej.

Jeden z najtemnejších prípadov:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo)

Osud mladučkej Emanuely je už roky predmetom špekulácií talianskych médií. O jej zmiznutí vznikol rad teórií; podľa jednej z nich za ním stojí mafia, podľa inej dievča uniesli s cieľom prinútiť Taliansko k prepusteniu tureckého teroristu Mehmeta Aliho Agcu, ktorý v roku 1981 na vatikánskom Svätopeterskom námestí vážne postrelil vtedajšieho pápeža Jána Pavla II.

Viac o téme: ZmiznutieVatikánEmanuela Orlandiová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu