Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Tuniský prezident už opätovne kandidovať nebude: 92-ročný politik chce dať priestor mladým

Bádží Káid Sabsí
Bádží Káid Sabsí (Zdroj: TASR/AP Photo/Hassene Dridi)

TUNIS - Tuniský prezident Bádží Káid Sabsí v sobotu oznámil, že v novembrových prezidentských voľbách už nebude kandidovať. Tento 92-ročný politik spresnil, že chce prenechať miesto "niekomu mladšiemu".

Sabsí to vyhlásil na zjazde strany Hlas Tuniska (Nidáa Túnis), ktorú v roku 2012 spoluzakladal. Prítomných delegátov Sabsí vyzval, aby "otvorili dvere mládeži". Apeloval aj na prekonanie rozkolu v strane a vytvorenie podmienok pre návrat premiéra Júsufa Šáhida. Ten totiž po spore s prezidentovým synom Háfizom Káidom Sabsím odišiel zo strany Nidáa a založil si vlastnú stranu.     

Po revolúcii v roku 2011, ktorou sa začala tzv. arabská jar, Tunisko podstúpilo problematický prechod k demokratickému zriadeniu. Dokázalo sa však vyhnúť násilnostiam a prijatím novej ústavy a uskutočnením slobodných volieb sa stalo modelom pre ostatné krajiny. Po prepade tuniského dinára však v krajine stúpli ceny a zvýšili sa dane, v dôsledku čoho Tunisania začali prejavovať nespokojnosť.

Krajina tiež trpí v dôsledku džihádistických útokov. Prezidentské voľby v Tunisku sa uskutočnia 17. novembra. Predchádzať im budú parlamentné voľby, ktoré sú vypísané na 6. októbra. Mená svojich prezidentských kandidátov nezverejnila zatiaľ žiadna z politických strán.

Viac o téme: PrezidentPrezidentské voľbyTunisTuniskoBádží Káid Sabsí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu