Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Trump má plné zuby migrantov: Kritická situácia na hraniciach, ráta aj s najhoršou možnosťou

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP Photo/Carolyn Kaster)

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump v utorok znova pohrozil, že uzavrie hranice medzi USA a Mexikom, informovala agentúra DPA. Prezident však zároveň uviedol, že vidí náznaky zlepšenia v postupe Mexika pri spomaľovaní migračných tokov smerujúcich k Spojeným Štátom. Trump pripustil, že uzavretie hraníc by malo negatívne hospodárske následky, no podľa jeho slov je bezpečnosť dôležitejšia.

"Dovoľte mi, aby som vám prezradil tajomstvo: bezpečnosť je pre mňa dôležitejšia ako obchod," povedal Trump v utorok v Bielom dome. "Budeme mať pevné hranice alebo uzavreté hranice," dodal prezident. Dátum uzavretia hraníc však neuviedol. Trump nasmeroval časť svojho hnevu na americký Kongres a povedal, že zákonodarcovia musia schváliť novú legislatívu ohľadom migrácie. Prezident zároveň naliehal na zastavenie radu opatrení, zastavil opatrení, ktoré zjednodušujú nové príchody migrantov.

Prezident a hovorkyňa Bieleho domu Sarah Sandersová podľa ich slov zaznamenali náznaky toho, že Mexiko migrantom zabraňuje cestovať smerom k hraniciam USA a ľudí z krajín Strednej Ameriky zastavuje na hraniciach na juhu krajiny. Trump už v piatok minulý týždeň na Twitteri pohrozil, že uzavrie hranice USA s Mexikom. Mexiko by podľa neho mohlo prúd nelegálnych migrantov smerujúcich do Spojených štátov ľahko zastaviť, ale namiesto toho mexickí predstavitelia len "rozprávajú" a pripravujú tak USA o veľké množstvo peňazí.

Sandersová v utorok hrozbu prezidenta Trumpa zmiernila. Podľa jej slov sa Trumpova administratíva "pozerá na všetky možnosti", čo sa týka uzavretia hranice a súvisiacich dôsledkov. Trump pohrozil uzavretím južnej hranice USA už niekoľkokrát. Agenti americkej pohraničnej stráže minulý týždeň zadržali už vyše 12.000 migrantov a nemajú ich už kam umiestňovať. Najhoršia situácia je v texaskom meste El Paso.


Ocenil zvýšenie výdavkov členských štátov NATO

Americký prezident Donald Trump v utorok vyhlásil, že je spokojný s tým, ako sa od jeho nástupu do Bieleho domu "raketovo" zvýšili výdavky spojencov z NATO na obranu. Informuje o tom tlačová agentúra AFP. "Nastal ohromný posun, ktorý robí Severoatlantickú alianciu silnejšou," vyhlásil Trump pred novinármi vo Washingtone, kde privítal generálneho tajomníka NATO Jensa Stoltenberga na oslavách 70. výročia založenia tejto organizácie.

Trump dlhodobo vyjadruje skepsu ohľadom NATO, obviňujúc západných spojencov z toho, že sú "príživníci", ktorí si neplnia svoju povinnosť prispievať na armádu v rámci NATO. Trumpova administratíva je najviac nahnevaná na Nemecko, najväčšiu ekonomiku Európy, ktoré nespĺňa záväzky členských krajín NATO dohodnuté v roku 2014 vynakladať dve percentá svojho HDP na obranu.

Bývalý nórsky premiér Stoltenberg stojí za Trumpom, čo sa týka cieľov vynakladania prostriedkov na obranu a ocenil jeho otvorený prístup k donucovaniu členských štátov k plateniu. Medzi rokom 2016 a koncom nasledujúceho roka zvýšilo 28 členských krajín Severoatlantickej aliancie výdavky na obranu v rámci NATO celkovo o 100 miliárd dolárov, uviedol skoršie v tomto roku Stoltenberg.

Trump povedal, že sa usiluje tiež o lepšie vzťahy s Ruskom, ktoré táto západná aliancia považuje za primárnu hrozbu. Jeho výroky prichádzajú približne týždeň po tom, ako špeciálny vyšetrovateľ Robert Mueller odovzdal ministrovi spravodlivosti správu, ktorá nepotvrdila zasahovanie Ruska do amerických prezidentských volieb v roku 2016.

Viac o téme: HraniceMigrantiDonald TrumpWashingtonSpojené štátyEl Paso
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu