Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Priama reč uznávaného filozofa: Mysleli sme si, že EÚ sa vytvorí sama od seba

Bernard-Henri Lévy
Bernard-Henri Lévy (Zdroj: SITA/AP/Richard Drew)

PARÍŽ - Jedným z hlavných dôvodov, prečo v európskych krajinách silnie nacionalizmus a protieurópske nálady, je to, že zástancovia zjednotenej Európy boli v minulosti leniví a nesnažili sa dostatočne pracovať na európskom projekte, na rozdiel od Sovietskeho zväzu a následne Ruska, ktorí naopak usilovne pracujú na jeho demontáži. V rozhovore pre najnovšie číslo časopisu Respekt to povedal uznávaný francúzsky filozof a spisovateľ Bernard-Henri Lévy.

"Existujú ľudia, ktorých fascinuje možný kolaps Európy. V 60. a 70. rokoch to bol Sovietsky zväz, dnes to sú jeho nasledovníci, priatelia Vladimira Putina - a činia sa. Naopak zástancovia zjednotenej Európy neodviedli dostatočnú prácu. Aby som bol presný, myslím si, že boli leniví. Moja generácia verila, že EÚ je natoľko progresívny civilizačný projekt, že sa vytvorí sama od seba, ale samozrejme sme sa mýlili," hovorí Lévy.

Európanov sa podľa neho zmocnilo sebectvo a strach. "Ľudia sa zomkli okolo národnej identity, uzatvárajú sa pred všetkým, čo nie je ich vlastné alebo čo nie je ako oni. Uzatvárajú sa pred zákonitosťami pohostinnosti, solidarity, odpustenia a súcitu so slabšími, čo bolo najlepšie vidno počas migračnej krízy," myslí si francúzsky filozof.

Na otázku, prečo je to tak, ponúka Lévy jasnú, ale nie veľmi optimistickú odpoveď: "Pretože populizmus je žiadaný. Pretože nacionalizmus je veľmi prirodzený tmel. Pretože právo džungle je možno prirodzený stav vo vnútri ľudského pokolenia - a význam sofistikovaných stavieb, akou je Európska únia, nie je pre mnohých okamžite zrejmý."

 

Viac o téme: Bernard-Henri Lévy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu