Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Európska únia kritizuje Rusko: Treba okamžite prestať s raziami v komunite Tatárov na Kryme

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP)

BRUSEL - Európska únia očakáva, že Rusko okamžite prestane s raziami v domoch krymských Tatárov a poskytne právnu pomoc tým spomedzi nich, ktorí boli v stredu "protiprávne zadržaní". Počas brífingu v Bruseli to uviedla hovorkyňa Európskej služby pre vonkajšiu činnosť (ESVČ) Maja Kocijančičová.

Kocijančičová podľa agentúry Ukrinform vyhlásila, že Rusko "musí skončiť so svojvoľným prehľadávaním súkromného majetku krymských Tatárov a zabezpečiť dodržiavanie práva na slobodu slova, zhromažďovania a vierovyznania". Kocijančičová okrem toho zdôraznila, že ruské úrady by mali okamžite zverejniť údaje o zadržaných, informovať o príčinách ich zadržania a poskytnúť každému z nich plnohodnotnú právnu ochranu.

Hovorkyňa tiež pripomenula, že šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová vo vyhlásení k piatemu výročiu anektovania Krymského polostrova Ruskom konštatovala, že na polostrove došlo k výraznému zhoršeniu rešpektovania ľudských práv. Upozornila, že obyvatelia polostrova čelia systematickému obmedzovaniu základných práv, pričom mimoriadne hrubo sa porušujú práva krymských Tatárov, dochádza k prenasledovaniu vodcov krymskotatárskeho medžlisu a príslušníkov krymskotatárskej komunity. 

EÚ reagovala na stredajšie udalosti na Kryme, kde príslušníci ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) zadržali najmenej 16 aktivistov z komunity krymských Tatárov, ktorých podozrievajú z členstva v panislamskej politickej organizácii Hizb ut-Tahrír. Podľa informácií ruského denníka Novaja gazeta má FSB v úmysle zadržať 24 aktivistov. Zadržaniu predchádzala séria 25 prehliadok domov a bytov, ktoré sa uskutočnili v troch okresoch Krymu. Okrem agentov FSB sa do razie zapojili aj príslušníci Národnej gardy.

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí odmietlo stredajšiu policajnú raziu voči komunite krymských Tatárov ako porušovanie ľudských práv. Vyjadrilo tiež obavy, že ide o novú vlnu represií. Podľa agentúry AP sa ruské bezpečnostné sily zameriavajú na členov skupiny Hizb ut-Tahrír odvtedy, ako Rusko v roku 2014 anektovalo Krym. Táto islamistická skupina na Ukrajine zakázaná nie je, ale Rusko a niekoľko ďalších bývalých sovietskych republík ju považuje za "teroristickú" organizáciu. Najvyšší súd Ruskej federácie ju v roku 2003 na území Ruska zakázal.

Viac o téme: RazieRuskoKrymEurópska úniaTatári
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu