Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Úlovok španielskej polície: Na Malorke zatkla hľadaného nemeckého neonacistu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

MADRID - Španielska polícia vo štvrtok uviedla, že na dovolenkovom ostrove Malorka zatkla nemeckého neonacistu, ktorý je vo svojej domovskej krajine hľadaný v súvislosti s údajným pokusom o odpálenie bomby. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie polície.

Policajti uviedli, že 28-ročného muža zatkli, keď na Malorke, kde žije značná nemecká populácia, keď opustil luxusnú vilu, v ktorej sa ukrýval.  Totožnosť muža nezverejnili. "Väčšinu času sa ukrýval vo vile, aby ho nemohla zadržať španielska polícia," píše sa v policajnom vyhlásení. 

Muž, ktorého nemecké úrady považujú za "veľmi nebezpečného", je podozrivý, že vo februári tohto roka umiestnil v juhonemeckom meste Burglengenfeld v spolkovej krajine Bavorsko podomácky vyrobenú nálož. Bombu, ktorá obsahovala fľaštičku s ortuťou, si všimol jeden miestny obyvateľ. Ten následne upozornil príslušné úrady a bomba nevybuchla. 

Podozrivý je členom hnutia tzv. ríšskych občanov (Reichsbürger), ktorí neuznávajú existenciu spolkovej republiky v Nemecku. Jeho prívrženci tvrdia, že po právnej stránke stále existuje nemecká Tretia ríša v hraniciach z roku 1937, teda spred druhej svetovej vojny. Odhaduje sa, že hnutie má v Nemecku približne 20.000 členov.

Viac o téme: ZatknutieNeonacistaŠpanielskoMadridMalorka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu