Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

VIDEO Hazard so stovkami životov: Na pristávajúce lietadlá v Budapešti niekto mieri laserom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

BUDAPEŠŤ - Laserovým lúčom sa pokúšal v utorok večer neznámy páchateľ narušiť pristávanie lietadla leteckej spoločnosti Eurowings na budapeštianskom Medzinárodnom letisku Franza Liszta, informoval v stredu spravodajský server faktor.hu.

Letecký spoj smeroval do maďarského hlavného mesta z nemeckého Stuttgartu. Podľa leteckého servera Airportal.hu piloti incident, ku ktorému došlo zhruba o 19.30 h, nahlásili dispečerom spoločnosti HungaroControl. Pokus zasiahnuť lietadlo typu Airbus A319-132 laserovým lúčom zachytil kamerou jeden z cestujúcich, ktorý videozáznam zverejnil. Na jeho konci je zrejmé, že posádka vypla pristávacie svetlá stroja, zrejme aby útočníkovi skomplikovala zameriavanie lietadla.

HungaroControl pre Airportal.hu uviedol, že tento rok bolo na budapeštianskom letisku nahlásených už desať pokusov o laserový útok, ktorý je rizikom pre bezpečnosť letovej prevádzky. Jeden prípad hlásili v januári, dva vo februári a v marci ich bolo zatiaľ šesť.Vlani maďarskí letoví dispečeri zaznamenali takmer stovku pokusov o laserové oslepenie posádok lietadiel. HungaroControl upozornil, že takéto narušenie činnosti pilotov je kvalifikované ako ohrozenie leteckej dopravy. Vinníkom hrozí odňatie slobody až do troch rokov.

Viac o téme: LetiskoMaďarskoBudapešťLaserový lúč
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu