Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Nepokoje v Belehrade, odporcovia prezidenta vtrhli do budovy štátnej televízie

Protestujúci dav spôsobil v Belehrade veľkú paniku Zobraziť galériu (3)
Protestujúci dav spôsobil v Belehrade veľkú paniku (Zdroj: TASR/AP Photo/Darko Vojinovic)

BELEHRAD - Skupina demonštrantov protestujúcich v Belehrade proti vláde srbského prezidenta Aleksandara Vučiča vtrhla v sobotu do budovy štátnej televízie RTS, ktorej spravodajstvo považujú za výrazne tendenčné. Pravidelný protest, ktorý sa konal už 15. víkend po sebe, opäť prilákal tisíce ľudí, informovali tlačové agentúry DPA a AP.

Demonštranti sa dožadovali slobodných médií a spravodlivých rámcových podmienok pre voľby. Videozábery zverejnené na facebookovej stránke protestného hnutia zachytávajú vniknutie do sídla RTS v centre Belehradu, odkiaľ sa snažila protestujúcich vyhnať poriadková polícia.

Medzi niekoľkými desiatkami ľudí, ktorí sa dostali do budovy, boli aj viacerí opoziční lídri vrátane Boška Obradoviča, predsedu pravicovo-radikálneho hnutia Dveri. Niektorí z nich vyhlasovali, že neodídu, kým nedostanú priestor v hlavných večerných správach. Podľa AP išlo o prvý vážnejší incident v rámci niekoľko mesiacov trvajúcich pokojných protestov proti Vučičovi, populistickému politikovi obviňovanému z autokratického spôsobu vládnutia.

Protestujúci dav spôsobil v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Darko Vojinovic)

Protesty sa začali vlani v decembri po tom, ako násilníci zbili opozičného politika Borka Stefanoviča. Opozícia pripisuje vinu za túto udalosť spoločenskej atmosfére zastrašovania a násilia, ktorú podľa nej vyvoláva vládna koalícia vedená Vučičovou Srbskou pokrokovou stranou (SNS).

Demonštrácia proti hlave štátu sa konala v sobotu aj v susednej Čiernej Hore, kde vyšlo do ulíc hlavného mesta Podgorica približne 10.000 ľudí. Čiernohorský prezident Milo Djukanovič, ktorému vyčítajú systematickú korupciu a kupovanie si voličských hlasov, podobne ako Vučič odmieta výzvy na odstúpenie z funkcie.

Protestujúci dav spôsobil v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Darko Vojinovic)

Viac o téme: NepokojeSrbskoAleksandar Vučič
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu