Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Prvý striptíz omráčil divákov: Slečna Yvette sa vyzliekla donaha a ľudia boli vo vytržení

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstoc.com)

PARÍŽ/PRAHA - Kabaret Divan Fayouau na parížskom Montmartri zažil pred 125 rokmi, 13. marca 1894, udalosť, z ktorej aj mondénni Parížania boli vo vytržení. Slečna Yvette tu totiž predviedla údajne prvý profesionálny striptíz.

V uliciach Bánoviec vyčíňala nahá striptérka: VIDEO Policajti sa jej nevedeli zbaviť

Na dnešné pomery išlo o divadlo skutočne nevinné. Len na prchavý okamih a za tlmeného osvetlenia mohli zvedaví diváci zhliadnuť nahú Yvette, ktorá sa v scénke "Yvette ide spať" postupne vyzliekala, než skočila do postele a zmizla za kulisami.

V Divan Fayouau a postupne aj inde sa však skromné ​​predstavenie stretlo s obrovským nadšením. Netrvalo preto dlho a vyrojili sa obdobné scénky s viac ako výrečnými názvami ako "Suzanne a horúce letné dni", "Liane u lekára", "Slečna v kúpeľni", "Návrat z plesu" alebo "Blška" a "Včielka", v ktorých devy zhadzovali svoje šaty, do ktorých sa zatúlal onen nepríjemný hmyz, aby ho "našli".

Josephine Bakerová v šou La Folie du Jour v rokoch 1926-27

Vyzliekaciu premiéru si ale nárokujú aj ďalšie podniky. Napríklad iný bar na Montmartri - Chat Noir - už v roku 1881 alebo preslávený kabaret Moulin Rouge, v ktorom modelka Mona podľahla náhlej inšpirácii a predviedla nečakanú šou na výročnom plese vo februári 1893.

Najprv cudne odhalila lýtka, potom ramená, stehná, neskôr na všeobecné prekvapenie tiež prsia a nakoniec odložila aj zvyšok odevu, pričom skončila na stole úplne nahá. Úrady jej za to udelili pokutu 100 frankov, ktorú ale po protestoch študentov umenia nakoniec odvolali.

Viac o téme: StriptízParíž
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu