Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

VIDEO chorej zábavy trúchliacich na pohrebe: Polonahé striptérky ako symbol bohatstva

Striptérky tancujú na pohrebe Zobraziť galériu (2)
Striptérky tancujú na pohrebe (Zdroj: Youtube/MagicWitchcraftReligion)

PEKING - Hudba hlasno hrajúca z reproduktorov, striptérky tancujúce do rytmu a diváci, ktorí ich vystúpenie sprevádzajú obdivným pískaním. To je obraz, aký je v niektorých častiach Číny možné vidieť počas dosť nezvyčajnej príležitosti - a to počas pohrebu, napísal spravodajský serveri BBC News.

Začiatkom tohto roku Čína obnovila záťahy proti striptérkam, ktoré vystupujú na pohreboch, svadbách či v chrámoch. Vláda túto praktiku označila za vulgárnu a obscénnu. Nie je to prvý raz, čo sa čínske úrady snažia s touto zábavkou skoncovať, ale tá zatiaľ vytrvalo odoláva. 

VIDEO chorej zábavy trúchliacich
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Podľa jednej z teórií sú striptérky najímané preto, aby zvýšili účasť na pohrebe, pretože veľký dav je považovaný za symbol úcty voči zosnulému. Ďalšia teória mieni, že je táto praktika spojená s uctievaním procesu rozmnožovania. "V niektorých miestnych kultúrach môže tanec s erotickými prvkami slúžiť ako spôsob, ako vyjadriť prianie zosnulého byť požehnaný mnohými potomkami," uviedol Chuang Ťien-sing, profesor univerzity vo Fu-ťiene.

Pokiaľ ide o praktickú stránku veci, tak najímanie striptérok môže byť vnímané aj ako symbol bohatstva rodiny. "Čínske dedinské rodiny majú tendenciu predvádzať sa svojím majetkom tým, že utratia niekoľkonásobok ročného príjmu za hercov, spevákov, komikov a striptérky, aby utešili a zabavili trúchliacich," vysvetľuje Chuang. 

Táto praktika je bežná na vidieku, ale aj na Taiwane, odkiaľ pôvodne pochádza, tu však len v menších mestečkách či na dedinách. Pohrebný striptíz je v šedej zóne medzi legálnou a nelegálnou aktivitou, nie je bežné ho vídať v mestských oblastiach. Vlani v meste Ťia na juhu Taiwanu vystupovalo päťdesiat tanečníc pri tyči na pohrebe miestneho politika. Ten údajne rodine prostredníctvom sna oznámil, že si želá bohatý a farebný pohreb. 

To, že sa čínska vláda snaží proti funerálnemu striptízu zasiahnuť, nie je nijako prekvapivé. Ministerstvo kultúry podobné vystúpenia označuje za necivilizované. Úrady varovali, že každý, kto najme striptérku na pohreb, aby nalákal vyšší počet ľudí, bude tvrdo potrestaný. Podľa Moskowitza ale zrejme nebude ľahké s touto praktikou skoncovať. "Skutočnosť, že sa navzdory vládnym zákrokom neustále znovu objavuje, dokazuje, ako hlboko je už zakorenená." Nová kampaň čínskeho ministerstva kultúry sa má zamerať predovšetkým na provincie Che-nan, An-chuej, Ťiang-su a Che-pej. Ministerstvo okrem toho zriadilo aj telefónnu linku, kde môže verejnosť výmenou za finančnú odmenu nahlásiť akékoľvek "pohrebné neprístojnosti". 

Viac o téme: PohrebČínaStriptíz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu