Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Apokalypsa u našich susedov: V Česku vyčíňa orkán, výstrahy platia aj na Slovensku

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/Prezídium Hasičského a záchranného zboru)

ČESKÉ BUDEJOVICE - Na juhu Českej republiky vyhlásila firma E.ON kalamitný stav kvôli poruchám spôsobeným silným vetrom. Bez elektriny je asi 11 500 domácností, najviac v Českokrumlovsku a v Jindrichohradecku. Oznámila to hovorkyňa firmy Martina Slavíková. Energetici evidujú 19 porúch na vedení vysokého napätia, podľa ich predpokladu budú počas noci pribúdať ďalšie.

Predpovede meteorológov sa podľa hovorkyne naplnili a silný vietor na juhu Čiech láme stromy a konáre, ktoré následne poškodzujú elektrické vedenie. "Počet porúch v distribučnej sieti sa v posledných dvoch hodinách prudko zvýšil," uviedla. Pravdepodobnosť porúch podľa energetikov zvyšuje to, že je terén výrazne podmáčaný, porúch na vedenie zrejme bude pribúdať. "Preto sme sa rozhodli vyhlásiť v južných Čechách kalamitný stav," uviedla Slavíková.

Pohotovostné služby pracovali na odstraňovaní porúch celý deň, skončia zrejme do 20:00. "Potom budú manipulácie v teréne z dôvodu bezpečnosti práce prerušené a na opravách znovu začneme pracovať hneď zajtra v ranných hodinách," uviedla hovorkyňa.

Ráno evidovala firma E.ON na vedení vysokého napätia v Juhočeskom kraji 17 porúch, najviac v Jindrichohradecku a vTřeboňsku. Bez dodávok prúdu bolo asi 2200 domácností, do 14:00 sa energetikom podarilo znížiť ich počet na 300.

V Česku úraduje silný
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: HZS Karlovarského kraje)

Hasiči v pohotovosti

Středočeskí hasiči v súvislosti s platnou výstrahou pred veľmi silným vetrom povolali do služby ďalšie posily. Každú stanicu podľa Fliegerovej doplnili zhruba jeden až traja hasiči, na operačnom stredisku slúži o päť ľudí viac. Výjazdových staníc profesionálnych hasičov v kraji je 32.

Hasiči zatiaľ odchádzajú predovšetkým odstraňovať popadané stromy, prípadne zabezpečovať uvoľnené plechové strechy. "Uvoľnené plechy sú problém, v silnom vetre sa totiž kvôli bezpečnosti nesmie používať výšková technika," povedala Fliegerová.

Najviac udalostí hasiči zatiaľ evidujú v Benešovsku, Rakovnicku, Nymbursku a Příbramsku. Výstraha meteorológov pred veľmi silným vetrom platí pre celú republiku od dnešných 14:00 do pondelkového rána. Vietor môže mať v nárazoch rýchlosť cez 85 kilometrov za hodinu, na horách aj okolo 125 kilometrov.

Vážne škody

V Karlovarskom kraji popoludní opäť zosilnel vietor. Na niekoľkých miestach povytínal stromy, v Ostrove v Karlovarsku dokonca odniesol časť strechy trojposchodového finančného úradu, oznámili hovorkyne hasičov a polície. Hovorca krajských hasičov Martin Kasal povedal, že hasiči majú za popoludnie v súvislosti s počasím desiatky zásahov po celom kraji.

Policajná hovorkyňa Soňa Podlahová informovala napríklad o stromoch spadnutých na ceste v Hornom Slavkove, Sokolove, v obciach Teplá, Tri Sekery, Heřmanov a na ďalších miestach. Pod Jindřichovice na Sokolovsku popadalo asi 20 stromov a zosunul sa svah, doplnil Kasal.

Regionálna hovorkyňa spoločnosti ČEZ Michaela Jírovcova povedala, že k 18:00 evidujú energetici v Karlovarskom kraji 13 porúch na vedení vysokého napätia na Karlovarsku, Sokolovsku i Chebsku. Bez prúdu je v kraji zhruba 9000 odberateľov. "Závady sme lokalizovali a pracuje sa na ich odstraňovaní," uviedla hovorkyňa.

Podľa starostu Ostrova Jana Buresa odniesol vietor zhruba 40 percent strechy finančného úradu v centre mesta. Nikomu sa pri tom nič nestalo. Spadnuté trosky strechy ale zavalili zaparkované autá a poškodili ich. "Sedem je veľa zničených, jedno menej, ďalším trom autám sa to vyhlo, ale budú sa odťahovať," povedal starosta. Hasiči budú podľa neho odstraňovať z objektu uvoľnené zvyšky strechy. Ďalšie škody v meste zatiaľ nehlásia. 

Vietor úraduje aj na Slovensku

Na veľkej časti územia Slovenska môže aj naďalej silno fúkať a na severe krajiny sa môžu vyskytnúť aj snehové jazyky a záveje. Na svojej webovej stránke o tom informuje Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý vydal výstrahy pre viaceré lokality.

Viac o téme: VietorKalamitný stav
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu