Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Prísny trest malajzijského súdu: Muž pôjde za urážku islamu do väzenia na rekordne dlho

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

KUALA LUMPUR - Za urážku islamu a proroka Mohameda na sociálnych sieťach odsúdili v Malajzii jedného muža na desať rokov väzenia, pričom rovnaké trestné činy ďalších troch osôb sú momentálne v štádiu obžaloby. S odvolaním sa na sobotné oznámenie polície o tom informuje agentúra Reuters.

Uvedený trest je pravdepodobne zatiaľ najtvrdším, aký bol kedy podľa dostupných písomných záznamov v tejto prevažne moslimskej krajine vynesený. V Malajzii pritom rastú v poslednom čase obavy z nárastu náboženského i rasového napätia. Hlavné veliteľstvo malajzijskej polície v oficiálnom vyhlásení uvádza, že nemenovaný muž sa priznal k desiatim prípadom, keď zneužil internetové komunikačné siete. 

Za takýto trestný čin je v Malajzii maximálny trest jeden rok väzenia alebo pokuta 50.000 ringgitov (takmer 11.000 eur), alebo oboje naraz. Rozsudky však boli vynesené postupne, v každom z desiatich prípadov osobitne. Ďalší používateľ sociálnych médií sa takisto priznal a pojednávanie s ním sa očakáva v pondelok. Zostávajúci dvaja sa nepriznali a zostávajú zatiaľ vo väzbe bez nároku na kauciu.

"Polícia radí verejnosti, aby nezneužívala sociálne médiá alebo komunikačné siete na zverejňovanie či zdieľanie akýchkoľvek foriem provokácie, ktorá by sa v rôznorodej komunite tejto krajiny mohla dotknúť náboženského cítenia alebo hanobiť rasu a tým vyvolať národnostné napätie," píše sa v policajnom komuniké.

Viac o téme: VäzenieTrestSúd MalajziaKuala Lumpur
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu