Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

V Moskve si pripomenuli výročie Stalinovej smrti, došlo aj k zatýkaniu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Pavel Golovkin)

MOSKVA - Približne 500 ľudí sa v utorok zišlo na Červenom námestí v Moskve, aby si pripomenuli 66. výročie smrti sovietskeho vodcu Josifa Stalina. Informovala o tom rozhlasová stanica Rádio Slobodná Európa (RFE/RL), ktorá spresnila, že podujatie narušila dvojica aktivistov.

Aktivisti hádzali na Stalinov hrob pri kremeľských hradbách zlomené karafiáty a vykrikovali: "Nech zhorí v pekle, kat ľudí a vrah žien a detí!" Polícia oboch mužov zadržala, ale ešte počas dneška ich prepustila na slobodu. Podujatie k výročiu Stalinovej smrti organizovala komunistická strana. Pietne zhromaždenie sa koná vždy 5. marca pri Stalinovom hrobe pri kremeľských hradbách.

Niekoľko desiatok metrov od tohto miesta sa v utorok zišlo aj niekoľko starších ľudí, ktorí žiadali, aby ruský prezident Vladimir Putin skoncoval s glorifikáciou Stalina v Rusku. Mnohí účastníci tohto zhromaždenia pre RFE/RL uviedli, že ich rodičia boli počas Stalinovej éry väznení alebo zavraždení.

Stalin zomrel 5. marca 1953 vo veku 74 rokov. V rokoch 1937 - 1938, počas tzv. veľkého teroru - veľkých čistiek považovaných za najmasovejšie stalinské represie -, v Sovietskom zväze popravili alebo do pracovných táborov na Sibíri či v Kazachstane poslali milióny ľudí.

Počas druhej svetovej vojny boli zasa do Strednej Ázie deportovaní príslušníci mnohých menších etnických skupín, vrátane starých ľudí, žien a detí. Došlo k tomu na základe podozrení, že spolupracovali s nacistickým Nemeckom.

Historici a kritici Kremľa tvrdia, že za Putinovej vlády sa ruské vedenie snaží bagatelizovať zločiny spáchané stalinistickým režimom a usiluje sa vykresľovať Stalina ako úspešného manažéra a veľkého vodcu.

Viac o téme: VýročieZatýkanieMoskvaJosif Stalin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu