Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Srí Lanka obnovuje trest smrti: Inzerát na kata prilákal vyše 100 záujemcov aj jedno prekvapenie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

KOLOMBO - Inzerát srílanských úradov na miesto kata prilákal viac ako 100 záujemcov. S odvolaním sa na hovorcu srílanskej väzenskej správy o tom v stredu informovala agentúra Reuters. Krajina tak pokračuje v plnení svojho plánu na obnovenie trestu smrti za drogové delikty.

Väzeň trikrát prežil svoju popravu: Neuveríte, čomu vďačí za to, že je stále nažive

Prezident Maithripala Sirisena vlani vyhlásil, že chce po bezmála pol storočia trvajúcej pauze obnoviť popravy obesením. Za pašovanie drog platí na Srí Lanke trest smrti, avšak od roku 1976 nie je uplatňovaný. Prísna politika presadzovaná hlavou štátu je sčasti inšpirovaná Filipínami, kde vo vojne proti drogovej kriminalite rukou polície zahynuli tisíce ľudí.

Maithripala Sirisena
Zobraziť galériu (3)
Maithripala Sirisena  (Zdroj: SITA/AP/Frank Franklin II)

Hovorca väzenskej služby Thušara Upuldenija uviedol, že 102 ľudí zareagovalo na novinový inzerát, v ktorom srílanské úrady zháňali dvoch morálne a psychicky silných mužov na pozíciu kata. Medzi uchádzačmi bol tiež Američan, ktorý však musel byť z výberového konania vylúčený, lebo ako cudzinec nespĺňal predpoklady.

Vláda začala hľadať dvoch popravcov minulý mesiac. Posledný srílanský kat dal výpoveď v roku 2014 bez toho, aby popravil jediného väzňa. Ako dôvod uviedol stres, ktorý u neho vyvolával pohľad na šibenicu. Ďalší predstaviteľ tejto profesie, prijatý v minulom roku, sa v práci nikdy neukázal.

Srí Lanka obnovuje trest
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

V srílanských väzniciach je v celách smrti v súčasnosti 1300 odsúdených, z toho 48 kvôli kriminalite spojenej s drogami. Páchatelia, ktorí majú na svedomí zločiny považované na Srí Lanke za hrdelné, ako sú znásilnenie, obchod s drogami alebo vraždy, si v posledných rokoch odpykávali tresty doživotného väzenia.

Viac o téme: DrogyTrest smrtiKatSrí LankaMaithripala Sirisena
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu