Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Toto Orbána a Fidesz nepoteší: Strany z Belgicka a Luxemburska ich chcú vyhodiť z EPP

Viktor Orbán
Viktor Orbán (Zdroj: SITA/AP)

BRUSEL - Kresťanskodemokratické strany z Belgicka a Luxemburska chcú z Európskej ľudovej strany (EPP), najväčšej politickej frakcie v Európskom parlamente, vyhodiť stranu Fidesz maďarského premiéra Viktora Orbána.

Dve členské strany EPP z Belgicka a jedna z Luxemburska napísali v tejto záležitosti vedeniu a požiadali ho o vylúčenie Fideszu. Ako dôvod uviedli, že maďarský líder "koná v hrubom rozpore s hodnotami EPP". "Orbánove excesy sú neprípustné a nemôžeme ich viac podporovať," uviedol v piatok Maxime Prévot, líder belgickej frankofónnej strany CdH.

Prípadné vylúčenie Fideszu by mohlo mať dopad na májové voľby do Európskeho parlamentu. Orbán vedie kampaň proti členovi EPP a predsedovi Európskej komisie Jeanovi-Claudeovi Junckerovi, pričom ho obviňuje, že otvoril vonkajšie hranice Európskej únie nekontrolovanej migrácii.

V prieskumoch blok Fidesz-KDNP​ vedie

Maďarský vládny blok Fidesz-KDNP má šancu byť najúspešnejšou kresťansko-konzervatívnou stranou v rámci Európskej ľudovej strany (EPP) v nadchádzajúcich voľbách do Európskeho parlamentu. Vyplýva to z februárového reprezentatívneho prieskumu inštitútu Nézőpont, podľa ktorého by Fidesz-KDNP volilo 40 percent Maďarov.

Najsilnejšiu opozičnú stranu Jobbik preferovalo iba osem percent respondentov, o jedno percento menej než v januári. Podľa prieskumu, ktorý si objednal provládny denník Magyar Nemzet, si ani jedna opozičná strana, ktorá disponuje frakciou v parlamente, nedokázala od vlaňajších aprílových parlamentných volieb posilniť svoje pozície, pritom však vládny blok Fidesz-KDNP zaznamenal sedempercentný rast preferencií.

Popularita väčších opozičných strán Jobbik, bloku MSZP-Dialóg (Párbeszéd) a ochranárskej LMP od vlaňajšieho apríla klesli, menšie strany Momentum, Strana dvojchvostého psa (MKKP), ale aj nová strana Hnutie naša domovina (Mi Hazánk Mozgalom) zaznamenali mierny rast. MSZP-Dialóg (Párbeszéd) by vo februári volilo sedem percent, Demokratickú koalíciu (DK) štyri percentá, LMP tri percentá a po dve percentá získali Momentum, MKKP a Hnutie naša domovina.​

Viac o téme: Európsky parlamentViktor OrbánFideszEPP
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu