Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Bhuttová sa po 8 rokoch v exile vrátila do vlasti

Bývalá pakistanská premiérka po pristátí v Karáčí. Zobraziť galériu (4)
Bývalá pakistanská premiérka po pristátí v Karáčí. (Zdroj: SITA)

KARÁČÍ - Bývalá pakistanská premiérka sa vo štvrtok vrátila do vlasti po ôsmich rokoch v exile aj napriek tomu, že sa jej al-Kájda vyhrážala smrťou. Jej návrat v Karáčí oslavujú státisíce prívržencov.

V Karáčí platia sprísnené bezpečnostné opatrenia vzhľadom na obavy, že by sa ju islamistickí samovražední útočníci mohli pokúsiť zavraždiť. Bhuttová žila od roku 1999 v exile v Dubaji a Londýne, aby sa v Pakistane vyhla obvineniam z korupcie, ktoré na základe dohody medzi prezidentom Parvízom Mušarráfom a Bhuttovou zo začiatku mesiaca stiahli.

54-ročná Bhuttová, ktorá bola vôbec prvou ženou stojacou na čele moslimskej krajiny, porovnala svoj návrat s posledným príchodom v roku 1986 slovami: "Som oveľa staršia, veľa som sa za posledných 20 rokov naučila, ale stále bojujeme proti diktatúre... Chceme izolovať extrémistov a vybudovať lepší Pakistan."

Bhuttová v minulosti opakovane vyvolala nevôľu ortodoxných moslimov svojou kritikou islamistických extrémistov a ignorovala varovania polície, že by na pakistanskej pôde mohla byť terčom útoku militantov z al-Kájdy alebo Talibanu. "Na nebezpečenstvo nechcem myslieť," povedala dvojnásobná premiérka, ktorej brata údajne zastrelili pakistanskí agenti a otca nechal v roku 1979 obesiť diktátor Zia ul-Hak. "Chcem myslieť na príležitosť pre môj ľud," dodala. Bhuttová prisľúbila, že sa zúčastní na januárových voľbách a bude sa snažiť zaistiť si tretie funkčné obdobie na poste premiérky.

Bhuttová, ktorá aj počas exilu zostala na čele Pakistanskej ľudovej strany, ráno odletela z Dubaja, lietadlo pristálo pred 14. hodinou miestneho času (11:00 SELČ). V rámci zvýšených bezpečnostných opatrení na plánovanej trase jej sprievodu hliadkuje 20 tisíc príslušníkov polície a vojska. Bhuttová by mala cez ulice v Karáčí prechádzať v špeciálnom nepriestrelnom vozidle. Pri príležitosti návratu expremiérky sa v Karáčí zhromaždilo viac ako 250 tisíc ľudí, podľa Bhuttovej Pakistanskej ľudovej strany dosiahol počet oslavujúcich prívržencov v meste na jeden milión.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu