Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Macron odsúdil nárast antisemitských trestných činov: Je to popretie republiky

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron (Zdroj: SITA/AP Photo/Thibault Camus)

PARIŽ - Francúzsky prezident Emmanuel Macron v stredu odsúdil "neakceptovateľný nárast" antisemitsky motivovaného vandalizmu a nenávistných prejavov, ktoré označil za "nový obrat v udalostiach" spojených s protestným hnutím tzv. žltých viest. Informoval o tom hovorca francúzskej vlády Benjamin Griveaux, ktorého citovala agentúra AFP.

Prezident podľa Griveauxových slov povedal, že antisemitizmus je popretím republiky rovnako, ako útoky voči zvoleným verejným funkcionárom a inštitúciám. Neznámy vandal nedávno poškodil portréty bývalej političky a preživšej holokaustu Simone Veilovej namaľované na poštových schránkach neďaleko budovy radnice v juhovýchodnej časti Paríža. Grafitty zobrazujúce hákové kríže z portrétov už odstránili, informovala agentúra AP.

Podľa francúzskych úradov vzrástol počet podobných prípadov medziročne o 78 percent po tom, ako ich polícia v roku 2017 zaznamenala 311 a v roku 2018 už 541. Veilová, ktorá prežila pobyt v koncentračnom tábore, a v rokoch 1979-82 ako prvá žena zastávala funkciu predsedníčky Európskeho parlamentu (EP), zomrela v roku 2017.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu