Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Krajiny sa pripravujú na brexit bez dohody: Švajčiarsko zavedie kvóty pre Britov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Kirsty Wigglesworth)

BERN - Švajčiarska vláda stanoví kvóty na počet Britov, ktorí môžu prísť žiť a pracovať do tejto bohatej alpskej krajiny, ak Británia odíde z Európskej únie "neriadeným spôsobom". V stredu o tom informovala samotná vláda v Berne, nazývaná Spolková rada.

Tento švajčiarsky výkonný orgán oznámil, že určil limit 3500 Britov, ktorí budú môcť prísť žiť a pracovať do Švajčiarska v prípade, že 29. marca nastane brexit bez dohody. Briti sa tak ocitnú medzi ostatnými občanmi z nečlenských krajín EÚ, ktorí podliehajú podobným kvótam v závislosti od štátnej príslušnosti.

Spolková rada urobila rozhodnutie na základe švajčiarskych ekonomických a regionálnych záujmov a ústavných požiadaviek. Kvóty sa nebudú týkať desaťtisícov Britov už žijúcich vo Švajčiarsku.

Briti v súčasnosti nepodliehajú žiadnym takýmto kvótam, keďže spadajú pod dvojstrannú dohodu Švajčiarska s EÚ o voľnom pohybe osôb.

Tento krok je príkladom byrokratických nepríjemností, ktoré musia nečlenské štáty EÚ riešiť, aby sa dokázali prispôsobiť scenáru "bezdohodového" brexitu, teda keď Spojené kráľovstvo vystúpi z Únie bez dohody upravujúcej vzájomné vzťahy.
 

Viac o téme: ŠvajčiarskoVeľká BritániaBrexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu