Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Policajt zašiel priďaleko: VIDEO neobvyklého mučenia, postrach všetkých zločincov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

JAKARTA - Polícia v indonézskej provincii Papua sa ospravedlnila po tom, čo vyšetrovatelia použili hada pri vypočúvaní podozrivého zlodeja mobilných telefónov, keď sa z neho pokúšali dostať priznanie. V pondelok o tom informoval policajný hovorca, ktorého citovala tlačová agentúra DPA.

Video šíriace sa na internete zachytávalo policajta v okrese Jayawijaya, ako omotáva hada okolo krku podozrivého, ktorého práve vypočúval. Počuť, ako sa policajt pýta podozrivého: "Koľkokrát si ukradol mobil?" Muž sa prikrčil a kričal od strachu.

"Konaniu policajta sa prizeralo mnoho ľudí, ale muž sa nepriznal, a to policajta rozhnevalo," uviedol policajný hovorca v Papue, Suryadi Diaz. "Táto metóda je nesprávna a ospravedlňujeme sa," povedal hovorca a dodal, že policajta potrestali. Suryadi ešte doplnil, že had bol krotký a na policajnej stanici v Jayawijayi ho už určitý čas chovali na zastrašenie opilcov, ktorí robia v okrsku problémy. "Obvykle ušli, keď hada zbadali," uviedol.

Advokátka Veronica Komanová, ktorá v Papue obhajuje ľudské práva, vyhlásila, že polícia často používa hady pri vypočúvaní obyvateľov provincie vrátane tých, ktorých zatkne za podozrivú separatistickú činnosť.

"Neľudské zaobchádzanie s Papuáncami nám hlásia pravidelne," informovala Komanová. "Keď sa objavilo toto video, mnoho Papuáncov - predovšetkým aktivistov, ktorých často väznia z politických dôvodov - povedalo, že už dlho vedia, že polícia aj armáda požívajú hady," spresnila advokátka pre agentúru DPA.

V Papue, regióne obývanom prevažne Melanézanmi, sa od 60. rokov 20. storočia odohráva menej vypuklý separatistický konflikt. Bezpečnostné sily sú obviňované z porušovania ľudských práv počas podnikania protipovstaleckých operácií.
 

Viac o téme: HadMučenieVypočúvaniePolícia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu