Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Situácia vo Venezuele graduje: Vodca opozície Juan Guaidó je v kurze, podporil ho tento muž

Juan Guaidó Zobraziť galériu (3)
Juan Guaidó (Zdroj: SITA/AP Photo/Ariana Cubillos)

CARACAS - Plukovník venezuelskej armády Rubén Jiménez oznámil, že uznáva vodcu opozície Juana Guaidóa za dočasného prezidenta Venezuely.

Ako v nedeľu informovala agentúra AFP, Jiménez vo svojom videopríhovore zverejnenom na internete uviedol, že "90 percent príslušníkov ozbrojených síl (vo Venezuele) je nespokojných. (...) Sú využívaní na to, aby držali (prezidenta Nicolása) Madura pri moci". Jiménez, ktorý je vojenským lekárom, vo svojom videopríhovore naliehal na venezuelských vojakov, aby umožnili dodávky humanitárnej pomoci do krajiny. Spresnil, že zásielky pomoci z USA sa momentálne nachádzajú v kolumbijskom meste Cucutá v blízkosti hraníc s Venezuelou. 

Napätie vo Venezuele by sa dalo krájať: Guaidó nevylúčil možnosť intervencie USA

Podľa Guaidóa môže vo Venezuele zomrieť až 300.000 ľudí, ak sa do krajiny nedostane naliehavo potrebná humanitárna pomoc. Napriek tomu, že obyvatelia Venezuely už roky zápasia s nedostatkom potravín či liekov a momentálna situácia je kritická, Maduro na vojakov apeluje, aby bránili dodávkam humanitárnej pomoci zo zahraničia, lebo vraj v skutočnosti ide o predvoj pre inváziu do Venezuely vedenú Spojenými štátmi.     

Nicolás Maduro
Zobraziť galériu (3)
Nicolás Maduro  (Zdroj: SITA/AP Photo/Rodrigo Abd)

Ďalšia posila

Pred týždňom prebehol do Guaidóovho tábora aj generál venezuelských vzdušných síl Francisco Yanez. Ide o zatiaľ najvyššie postaveného dôstojníka venezuelskej armády, ktorý podporil opozíciu.  Podpora armády je pritom pre Madura a jeho zotrvanie pri moci kľúčová. Guaidó, ktorý sa dočasného prezidenta vyhlásil 23. januára, v piatok odmietol vylúčiť možnosť, že oprávni Spojené štáty na intervenciu v tejto juhoamerickej krajine.

Juan Guaidó
Zobraziť galériu (3)
Juan Guaidó  (Zdroj: SITA/AP Photo/Ariana Cubillos)

Takýto krok by mohol pomôcť odstaviť od moci Madura a zmierniť humanitárnu krízu vo Venezuele. Guaidóa ako dočasného vodcu Venezuely podporujú USA a ďalších asi 50 krajín sveta vrátane 20 členských štátov EÚ.

Lekári bijú na poplach

Venezuelskí lekári požadujú od armády, aby umožnila vstup humanitárnej pomoci do Venezuely. V nedeľu preto v kolumbijsko-venezuelskom pohraničí aj protestovali. Ako informuje agentúra AP, na kolumbijskej strane mostu Tienditas, ktorý blokuje venezuelská armáda, protestovali približne dve desiatky lekárov.

FOTO Krásne gesto USA: Do zdevastovanej Venezuely mieri humanitárna pomoc

Humanitárna pomoc vrátane potravín a zdravotníckeho materiálu, ktorú poskytli Spojené štáty americké, je zatiaľ uložená v sklade v meste Cúcuta neďaleko mosta. Venezuelská opozícia sľúbila, že do krajiny humanitárnu pomoc dostane. Prezident Nicolás Maduro sa však zaviazal, že ju neprijme. Podľa neho je dodávka humanitárnej pomoci len súčasťou väčšej americkej intervencie, ktorej cieľom je zbaviť ho moci.

Viac o téme: VenezuelaNicolás MaduroJuan Guaidó
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu