Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Opozícia chce umožniť humanitárnej pomoci vstup do Venezuely: Maduro neváha použiť armádu

Humanitárna pomoc USA pre Venezuelu
Humanitárna pomoc USA pre Venezuelu (Zdroj: TASR/AP Photo/Fernando Vergara)

BOGOTA - Venezuelská opozícia hodlá ešte v pondelok prepraviť z Kolumbie a Brazílie do krajiny humanitárnu pomoc, a to aj napriek prísľubom venezuelského prezidenta Nicolása Madura, že proti takýmto krokom zmobilizuje armádu. Informovala o tom agentúra DPA.

Líder venezuelskej opozície Juan Guaidó vyzval obyvateľov krajiny, aby sa prihlásili ako dobrovoľníci pri uskladňovaní a distribúcii pomoci. "Zorganizovanie a mobilizácia všetkých budú kľúčové pre zabezpečenie vstupu pomoci do krajiny a ukončenie uchvátenia moci prezidentom Madurom," napísal líder venezuelskej opozície na Twitteri.

Guaidó, ktorý sa 23. januára vyhlásil za dočasného prezidenta krajiny, požiadal o humanitárnu pomoc pre státisíce Venezuelčanov, ktorí podľa jeho slov trpia nedostatkom potravy a liekov. Približne sto ton humanitárnej pomoci z USA je uskladnených v kolumbijskom meste Cúcuta po tom, čo jej venezuelské úrady zablokovali vstup do krajiny. Ďalšie centrum humanitárnej pomoci majú vytvoriť v brazílskom štáte Roraima na hraniciach s Venezuelou.

Maduro, ktorý humanitárnu pomoc považuje za zámienku na vojenský zásah americkej armády, navštívil v nedeľu vojenské cvičenie s cieľom demonštrovať svoju schopnosť udržať pomoc mimo krajiny. "Nemôžu prísť po súši, pretože sú tu vojaci, ktorí americké impérium donútia zaplatiť za každý jeden dotyk s posvätnou venezuelskou pôdou našich otcov," povedal.

Delegácia Juana Guaidóa navštívila Vatikán

Delegácia zastupujúca lídra venezuelskej opozície Juana Guaidóa sa v pondelok vo Vatikáne stretla s predstaviteľmi Svätej stolice, informovala agentúra AP.  Vatikán sa podľa AP zaoberá žiadosťou venezuelského prezidenta Nicolása Madura, ktorý požiadal o pomoc pri riešení politickej krízy v krajine.

Vatikánsky štátny sekretariát v pondelok oznámil, že pápež František stojí pri všetkých obyvateľoch Venezuely, ktorí trpia. Vatikán podľa slov hovorcu Alessandra Gisottiho zdôraznil potrebu spravodlivého a mierového riešenia na prekonanie krízy, ktoré by rešpektovalo ľudské práva, snažilo sa zabezpečiť dobro pre všetkých obyvateľov krajiny a vyhnúť sa krviprelievaniu.

Prezident Maduro napísal začiatkom februára pápežovi Františkovi list, v ktorom ho požiadal, aby mu pomohol v dialógu s opozíciou. František podľa AP povedal, že obe strany musia požiadať o  externých sprostredkovateľov.

Viac o téme: Humanitárna pomocVenezuelaNicolás Maduro
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu