Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Pomoc prišla aj napriek blokáde hraníc: Guaidó hlási prvé humanitárne zásielky

Dobrovoľníci pomáhajú riešiť krízu vo Venezuele a pomáhajú občanom.
Dobrovoľníci pomáhajú riešiť krízu vo Venezuele a pomáhajú občanom. (Zdroj: SITA/AP Photo/Fernando Vergara)

CARACAS - Venezuelská opozícia prevzala podľa vlastných údajov prvé zásielky humanitárnej pomoci zo zahraničia, a to i napriek blokovaniu hraníc vládnymi zložkami.

Samozvaný dočasný prezident Juan Guaidó zverejnil v pondelok večer (miestneho času) na Twitteri videonahrávku, kde je zachytený medzi kartónovými škatuľami a hromadami bielych plechoviek, informovala v utorok tlačová agentúra DPA. Opozičný vodca drží v rukách balíček s nápisom "Stopové prvky v prášku". Prvých 1,7 milióna porcií je podľa neho určených pre tehotné ženy a podvyživené deti. Guaidó v nahrávke nespomenul, ako sa opozícia k zásielkam dostala. Na utorok ohlásil ďalšie demonštrácie.

Spor o dodávky pomoci je súčasťou mocenského súboja medzi opozičným vodcom, predsedom venezuelského parlamentu Guaidóom a prezidentom Nicolásom Madurom. Guaidó sa vyhlásil 23. januára za dočasného prezidenta s odôvodnením, že opätovné zvolenie Madura vo vlaňajších voľbách bolo protiprávne a nemal sa preto ujímať vlády na ďalšie šesťročné funkčné obdobie. Guaidó požiadal o humanitárnu pomoc pre státisíce Venezuelčanov, ktorí podľa jeho slov trpia nedostatkom potravín a liekov. Obyvateľov krajiny vyzval, aby sa prihlásili ako dobrovoľníci pri uskladňovaní a distribúcii pomoci.

Približne sto ton humanitárnej pomoci zo Spojených štátov zostalo uskladnených v kolumbijskom meste Cúcuta po tom, čo jej venezuelské úrady zablokovali vstup do krajiny. Ďalšie centrum humanitárnej pomoci majú vytvoriť v brazílskom štáte Roraima na hranici s Venezuelou. Maduro, ktorý humanitárnu pomoc považuje za zámienku na vojenský zásah americkej armády, navštívil v nedeľu vojenské cvičenie s cieľom demonštrovať svoju schopnosť udržať pomoc mimo krajiny. "Nemôžu prísť po súši, pretože sú tu vojaci, ktorí americké impérium donútia zaplatiť za každý jeden dotyk s posvätnou venezuelskou pôdou našich otcov," povedal.

Viac o téme: PomocZásielkyVenezuelaJuan Guaidó
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu