Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Venezuela nepožiadala Rusko o vojenskú pomoc, vyhlásil vplyvný diplomat Ščetinin

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Ariana Cubillos)

MOSKVA - Vplyvný ruský diplomat Alexander Ščetinin v pondelok vyhlásil, že Venezuela nepožiadala Rusko o vojenskú pomoc počas politickej krízy, ktorá sa odvíja v tejto latinskoamerickej krajine.

Šéf úseku ruského ministerstva zahraničných vecí pre Latinskú Ameriku Ščetinin uviedol, že Moskva nedostala od Caracasu žiadnu takúto žiadosť. Ščetininove vyjadrenia priniesli ruské tlačové agentúry a následne agentúra AP. Ščetinina v pondelok vyzvali, aby porovnal situáciu vo Venezuele so Sýriou, kde Rusko vedie vojenskú operáciu na podporu vlády prezidenta Bašára Asada. Diplomat odpovedal, že medzi Sýriou a Venezuelou je "veľký rozdiel", ale svoje slová bližšie nevysvetlil.

Ruský diplomat zároveň dôrazne varoval Spojené štáty pred vyzývaním venezuelskej armády, aby prestala podporovať prezidenta Nicolása Madura, pretože to predstavuje "nemysliteľné zasahovanie do záležitostí suverénnej krajiny".

Spojené štáty, ako aj časť latinskoamerických a európskych krajín predtým uznali za dočasného prezidenta Venezuely vodcu tamojšej opozície a predsedu parlamentu Juana Guaidóa, ktorý sa v januári sám vymenoval do najvyššej funkcie v krajine s odôvodnením, že vlaňajšie opätovné zvolenie Madura bolo nedemokratické.

Viac o téme: RuskoMoskvaVenezuelaAlexander Ščetinin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu