Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Francúzsko je opäť na nohách: Polícia použila proti demonštrantom obušky aj slzný plyn

Vo Francúzsku sa po trinásty víkend konajú protesty žltých viest Zobraziť galériu (3)
Vo Francúzsku sa po trinásty víkend konajú protesty žltých viest (Zdroj: SITA/AP Photo/Kamil Zihnioglu)

PARÍŽ - Vo Francúzsku sa po trinásty víkend konajú protesty žltých viest, ktoré v Paríži znova sprevádzali násilnosti. Jeden protestujúci utrpel vážne poranenie ruky, keď polícia zakročila proti demonštrantom, ktorí sa pokúsili vtrhnúť do budovy Národného zhromaždenia.

Polícia uviedla, že tento demonštrant, ktorý je v súčasnosti v nemocnici, prišiel o štyri prsty, ale nepotvrdila správy francúzskych médií, že mu v ruke explodoval granát. Polícia sa pokúsila rozohnať demonštrantov obuškami aj slzným plynom, niektorí protestujúci zase na členov poriadkovej polície hádzali odpad. Keď demonštranti postupovali mestom, tiež zapaľovali autá, motorky a odpadkové koše.

Vo Francúzsku sa po
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Kamil Zihnioglu)

Dokonca zapálili aj protiteroristické vojenské auto, čo "znechutilo" ministra vnútra Christophea Castanera, ktorý na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter napísal, že je to "neúnosný" útok. Počas nepokojov polícia zatkla 31 demonštrantov. Ministerstvo vnútra uviedlo, že dnešné protesty boli značne menšie ako tie minulotýždňové. 

Vo Francúzsku sa po
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Kamil Zihnioglu)

Hnutie žltých viest, ktoré protestuje proti ekonomickej politike francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, za uplynulé tri mesiace priviedlo do ulíc tisícky ľudí. V sobotu ho podporili aj aktivisti v Lotyšsku, ktorí sa zišli pred francúzskym veľvyslanectvom v Rige a okrem spolupatričnosti s Francúzmi vyjadrili aj vlastné požiadavky na lepšie životné štandardy. Aktivisti mávali lotyšskými vlajkami a skandovali rôzne slogany, ako napríklad "Francúzi sa zobudili, zatiaľ čo Lotyši stále spia".

 

Viac o téme: ProtestyFrancúzskoŽlté vesty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu