Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Európske veľmoci v ostrom konflikte: Dôvodom sú migranti, na rade sú lídri

Emmanuel Macron Zobraziť galériu (3)
Emmanuel Macron (Zdroj: SITA/AP Photo/Amr Nabil)

RÍM - Predstavitelia talianskej vládnej koalície vo štvrtok uviedli, že sú prístupní stretnutiu s francúzskou vládou. Reagovali tak na krok Francúzska, ktoré povolalo na konzultácie svojho veľvyslanca v Ríme, čo odôvodnilo sériou "provokácií" namierených voči Francúzsku zo strany talianskej vlády. Informovala o tom agentúra AFP.

"Sme skutočne ochotní rokovať s prezidentom Emmanuelom Macronom a francúzskou vládou," uviedol vo svojom vyhlásení na Facebooku taliansky minister vnútra Matteo Salvini. Trvá však na tom, že Francúzsko musí prestať odmietať migrantov na hraniciach a znevýhodňovať talianskych pracovníkov vo Francúzsku, píše agentúra AP.

Matteo Salvini
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Riccardo Antimiani/ANSA via AP)

Vicepremiér Luigi Di Maio na sociálnej sieti Facebook v reakcii na Salviniho vyjadrenie taktiež vyjadril ochotu vládnych predstaviteľov "rokovať s francúzskou vládou na najvyššej úrovni". Napätie medzi Parížom a Rímom eskaluje od vlaňajšieho júla, keď sa k moci v Taliansku dostala koalícia zložená z protisystémového Hnutia piatich hviezd (M5S) a pravicovo-populistickej Ligy Severu (LN).

Di Maio prilieva olej do ohňa

Najnovší spor vyvolal v utorok líder M5S Di Maio, ktorý sa pri Paríži stretol s predstaviteľmi tamojšieho protivládneho protestného hnutia tzv. žltých viest. Di Maio povedal, že cieľom tohto stretnutia bola príprava spoločného frontu pred májovými voľbami do Európskeho parlamentu. "Alpami zavanul vietor, ktorý prináša zmeny," napísal v utorok Di Maio na sociálnej sieti Twitter po stretnutí s vodcom francúzskych demonštrantov Christophom Chalenconom.

Taliansky vicepremiér Luigi Di
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Angelo Carconi/ANSA via AP)

Di Maio pred tzv. eurovoľbami odsúdil ochranu elít a privilegovaných skupín zo strany francúzskej vlády slovami, že "nová Európa sa rodí zo žltých viest, z hnutí a priamej demokracie". Paríž Di Maiovo počínanie označil za "neprípustné" zasahovanie do francúzskych záležitostí.

Viac o téme: MigrantiTalianskoFrancúzskoMatteo SalviniEmmanuel Macron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu