Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Pragmatické riešenie brexitu: Mayová pôjde do Bruselu rokovať o novej dohode

Theresa Mayová
Theresa Mayová (Zdroj: TASR/Jessica Taylor/UK Parliament via AP)

LONDÝN - Britská premiérka Theresa Mayová sa bude snažiť o "pragmatické riešenie" patovej situácie okolo podmienok brexitu prijateľné pre Európsku úniu i jej vlastných poslancov, keď sa vráti do Bruselu, aby sa pokúsila znova otvoriť rozhovory o "rozvodovej" dohode. Uviedla to v príspevku pre nedeľňajšie noviny Sunday Telegraph.

Mayová tiež tvrdí, že líder opozičných labouristov Jeremy Corbyn s ňou súhlasí v tom, že je potrebné zmeniť tzv. írsku poistku, zahrnutú do dohody o vystúpení Spojeného kráľovstva z EÚ, vďaka ktorej by hranica medzi Írskou republikou a Severným Írskom zostala otvorená. Premiérka zdôraznila, že v snahe dosiahnuť reálny kompromis vo veci brexitu počúva názory osobností z celého spektra politiky, odborových hnutí i podnikateľov.

"Preto, keď sa vrátim do Bruselu, budem bojovať za Britániu a Severné Írsko, budem vyzbrojená novým mandátom, novými myšlienkami a posilneným odhodlaním dohodnúť pragmatické riešenie, ktoré naplní brexit, za ktorý hlasovali britskí občania, a súčasne zaistí, že medzi Severným Írskom a Írskou republikou nebude tvrdá hranica," napísala Mayová. "Práve to mi dal parlament za úlohu v utorok večer," dodala.

Dolná komora britského parlamentu v utorok tesnou väčšinou schválila Mayovej plán na opätovné prerokovanie tzv. írskej poistky. EÚ to však odmieta. Len krátko po hlasovaní britských poslancov predseda Európskej rady Donald Tusk oznámil, že Únia neobnoví s Britániou rokovania s cieľom prepracovať dohodu o vystúpení, pretože existujúci návrh dohody je najlepšou a jedinou cestou k riadenému brexitu. Mayová má informovať parlament o svojich rokovaniach s EÚ 13. februára, dopĺňa v správe agentúra DPA.

EÚ je nezodpovedná

Britský minister obchodu Liam Fox v nedeľu povedal, že odmietnutie znovuotvorenia dohody o brexite zo strany Európskej únie by bolo nezodpovedné. Informovala o tom agentúra Reuters odvolávajúc sa na spravodajskú stanicu Sky News.

Dolná komora britského parlamentu v utorok tesnou väčšinou schválila plán premiérky Theresy Mayovej na opätovné prerokovanie tzv. írskej poistky zahrnutej do dohody - vďaka ktorej by hranica medzi Írskou republikou a Severným Írskom zostala otvorená. EÚ to však odmieta. Len krátko po hlasovaní britských poslancov predseda Európskej rady Donald Tusk oznámil, že Únia neobnoví s Britániou rokovania s cieľom prepracovať dohodu o vystúpení, pretože existujúci návrh dohody je najlepšou a jedinou cestou k riadenému brexitu.

"Naozaj tvrdia, že radšej dohodu nebudú znovu otvárať a skončia pri brexite bez dohody?" povedal Fox v rozhovore pre Sky News. "Dosiahnutie dohody je v záujme nás všetkých a to, že sa EÚ o tom ani nechystá diskutovať, sa zdá dosť nezodpovedné," povedal.

Záložné voľby premiérka poprela

Úrad britskej premiérky Theresy Mayovej poprel správu nedeľných novín Mail on Sunday, že poradcovia predsedníčky vlády zvažujú vyhlásenie parlamentných volieb v krajine na 6. júna. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters.

"Toto na sto percent nie je pravda," uviedla hovorkyňa premiérkinho úradu k článku. V ňom sa písalo, že Mayovej poradcovia uvažujú nad voľbami 6. júna, a to v prípade scenára, že brexit, teda vystúpenie Spojeného kráľovstva z Európskej únie, sa z pôvodného termínu 29. marca odsunie, ale Mayovej dohoda o odchode následne získa v apríli podporu britského parlamentu.

V článku bol citovaný nemenovaný minister, ktorý označil tento plán za pokus "druhoradých členov, zúfalo sa snažiacich udržať si svoje miesta".

Podľa zdrojov Mail on Sunday i novín Sunday Times by takýto plán ochránil premiérku v jej funkcii pred kritikmi, ktorí si želajú, aby rokovania o ďalšej fáze vystúpenia z EÚ - novej obchodnej dohode - už za Britániu viedol iný politický líder. Stúpenci takéhoto plánu súčasne poukázali na nové výsledky prieskumov ukazujúce, že Mayovej konzervatívci vedú o sedem percent pred labouristami, čo naznačuje šance Mayovej na volebné víťazstvo, uviedla televízia Sky News.
 

Viac o téme: DohodaEurópska úniaTheresa MayováBrexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu