Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Johnson podporí Mayovej dohodu o brexite: Má ale podmienku

Boris Johnson a Theresa Mayová
Boris Johnson a Theresa Mayová (Zdroj: SITA/AP Photo/Matt Dunham)

LONDÝN - Popredný zástanca vystúpenia Spojeného kráľovstva z Európskej únie Boris Johnson uviedol, že podporí dohodu o brexite premiérky Theresy Mayovej, vyrokovanú s EÚ, ak politička dosiahne ústupky v texte spornej pasáže, ktorá má zabrániť pohraničným kontrolám medzi Írskou republikou a Severným Írskom. Informovala o tom agentúra AP.

Bývalý britský minister zahraničných vecí Johnson napísal v pondelkovom vydaní denníka Daily Telegraph, že "by to bola nefalšovane dobrá brexitová správa", keby Mayová vyrokovala konečný termín, dokedy bude platiť záložný plán pre írsku hranicu, teda tzv. poistka. 

V súčasnosti klauzula o poistke hovorí, že Británia zostane v colnej únii s EÚ na neurčité obdobie, ak sa nenájde nijaký iný spôsob, ako sa vyhnúť pevnej hranici s kontrolami medzi Severným Írskom a Írskou republikou. Tá je členskou krajinou EÚ a Severné Írsko ako súčasťou Británie (Spojeného kráľovstva) odchádza z Únie.

Utorok 29. januára je pre Mayovej dohodu o brexite rozhodujúci deň - členovia dolnej komory britského parlamentu budú totiž posudzovať množstvo pozmeňovacích návrhov, ktoré by zabránili Británii v odchode z EÚ bez dohody o budúcich vzťahoch.

Viac o téme: DohodaBoris JohnsonTheresa MayováBrexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu