Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Gál: Trend neznášanlivosti rastie, pozornosť treba venovať sociálnym sieťam

Minister spravodlivosti Gábor Gál.
Minister spravodlivosti Gábor Gál. (Zdroj: TASR - Pavel Neubauer)

BRATISLVA - Trend neznášanlivosti v Európe podľa ministra spravodlivosti Gábora Gála (Most-Híd) rastie. Vyhlásil to na konferencii o antisemitizme, ktorá sa koná v utorok (5. 2.) a v stredu v Bratislave v rámci slovenského predsedníctva v OBSE. Vo svojom prejave opísal rôzne kroky, ktoré Slovensko spravilo v boji proti antisemitizmu a zdôraznil úlohu sociálnych sietí.

Podľa Gála sa antisemitizmus na Slovensku vystupňoval parlamentnými voľbami v roku 2016, keď sa do Národnej rady (NR) SR dostala ĽSNS. "Rešpektujúc ich poslanecký mandát sme svedkami xenofóbnych a predovšetkým antisemitských prejavov z ich úst aj na pôde parlamentu," uviedol minister. Vyzdvihol prístup strany Most-Híd, ktorej je členom. Tá s ĽSNS odmieta diskutovať.

 Minister tiež predstavil kroky, ktoré vláda a parlament podnikli v boji proti antisemitizmu. Spomenul napríklad zavedenie definície antisemitizmu alebo zmenu Trestného poriadku, podľa ktorého sa trestné činy spáchané s rasovým alebo náboženským motívom majú posudzovať prísnejšie.

Fenoménom, s ktorým sa spoločnosť musí vyrovnať, sú podľa Gála sociálne siete. Prekáža mu, že prevádzkovatelia sociálnych sietí nenávistný obsah nefiltrujú, a tiež anonymita internetu. "Musíme zabezpečiť, aby sa tieto veci odstránili a ľudí sme vedeli zobrať na zodpovednosť," vyhlásil.

"Naša spoločnosť potrebuje prekročiť tieň majoritnej kultúry a znovu sa pozrieť na minoritné zoskupenia ako na právoplatnú a integrálnu súčasť systému spoločnosti, ktorá prináša vzájomné obohatenie a pluralitu," myslí si Gál, ktorý verí, že konferencie ako je tá bratislavská, k tomu môžu prispieť.

Na konferencii sa okrem predstaviteľov 57 účastníckych štátov OBSE zúčastňujú zástupcovia viacerých úradov OBSE, predstavitelia svetovej aj slovenskej židovskej komunity a ďalší experti.

Viac o téme: Gábor GálTrend neznášanlivosti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu